Przepis na: Kruche pierniczki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,jajka ,masło ,mąka ,migdały ,miód ,olej ,orzechy ,soda ):

  • 2 szklanki mąki
  • 15 dag miodu (sztucznego lub naturalnego)
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • siekane orzechy i migdały (niekoniecznie)
  • olej do wysmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Kruche pierniczki
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Mąkę z sodą wsyp do miski, wymieszaj, dolej gorący rozpuszczony miód. Dodaj masło, cukier, przyprawę piernikową oraz jedno jajko. Zagnieć ciasto i wyrabiaj je, aż stanie się gładkie. Oprósz mąką wałek i blat, żeby ciasto się nie lepiło, i rozwałkuj je na grubość ok. pół centymetra. Wykrawaj z ciasta różne kształty foremkami lub kubkiem.
Pierniczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i ułóż na blasze (nie za ciasno; pamiętaj, że urosną). Możesz też umieścić na nich kawałeczki orzechów lub migdałów. Piecz 15-20 min. Zdejmuj z blachy jeszcze gorące. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

    GWIAZDECZKI Jest to mój wypróbowany przepis na ciasteczka świąteczne. To są bardziej kruche pierniczki (ciasteczka) ale zaletą jest, że zarówno surowe ciasto jak i gotowe ciasteczka można przechowywać. Przepis jest trochę zmodyfikowany, bo w oryginale trzeba zetrzeć przyprawy. Ja daję gotową

  • Re: A może wątek kulinarny XII

    GWIAZDECZKI Jest to mój wypróbowany przepis na ciasteczka świąteczne. To są bardziej kruche pierniczki (ciasteczka) ale zaletą jest, że zarówno surowe ciasto jak i gotowe ciasteczka można przechowywać. Przepis jest trochę zmodyfikowany, bo w oryginale trzeba zetrzeć przyprawy. Ja daję gotową

  • Re: Wałkowarka KA rzeczywiście tylko do makaronu

    Ja kiedyś spróbowałam ciasto na cienkie, kruche pierniczki i niestety nie udało mi się. Chyba nie ta konsystencja ciasta. Natomiast ciasto na pierogi i ciasto na faworki wałkuje się bardzo dobrze.

  • Kruche pierniczki

    Polecam dodać o połowę mniej cukru, po łyżeczce cynamonu, gorzkiego kakao, zmielonych goździków. No i przede wszystkim czas pieczenia - w zupełności wystarczy 5 minut w nagrzanym piekarniku. Trzymane tam dłużej bardziej przypominają węgielki niż ciasteczka.

  • Kruche pierniczki

    Poszukuję przepisu na kruche ciasteczka o smaku pierniczków. Będę je piekła dzień przed Wigilią i chciałabym żeby od razu były jadalne.

  • Kruche pierniczki

    Polecam, pierniczki są kruche i smaczne. Może trochę za słodkie. Fajnie prezentują się z lukrem. Ważne jest posmarowanie ich jajkiem przed włożeniem do piekarnika. Lepiej wychodzą gdy pieczone są na pergaminie niż na tłuszczu.

  • Re: Kruche pierniczki

    www.gotowanie.wkl.pl/przepis290.html w zeszlym roku skorzystalam z tego przepisu, wyszly naprawde pyszne

  • Re: Kruche pierniczki

    Bardzo dziękuję za przepis. Wypróbuję jeszcze przed świętami. Pozdrawiam!

Zobacz inne przepisy