Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kruche pierniczki
Składniki( cukier ,jajka ,masło ,mąka ,migdały ,miód ,olej ,orzechy ,soda ):
- 2 szklanki mąki
- 15 dag miodu (sztucznego lub naturalnego)
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka przyprawy do pierników
- siekane orzechy i migdały (niekoniecznie)
- olej do wysmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:

Pierniczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i ułóż na blasze (nie za ciasno; pamiętaj, że urosną). Możesz też umieścić na nich kawałeczki orzechów lub migdałów. Piecz 15-20 min. Zdejmuj z blachy jeszcze gorące. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?
GWIAZDECZKI Jest to mój wypróbowany przepis na ciasteczka świąteczne. To są bardziej kruche pierniczki (ciasteczka) ale zaletą jest, że zarówno surowe ciasto jak i gotowe ciasteczka można przechowywać. Przepis jest trochę zmodyfikowany, bo w oryginale trzeba zetrzeć przyprawy. Ja daję gotową
-
Re: A może wątek kulinarny XII
GWIAZDECZKI Jest to mój wypróbowany przepis na ciasteczka świąteczne. To są bardziej kruche pierniczki (ciasteczka) ale zaletą jest, że zarówno surowe ciasto jak i gotowe ciasteczka można przechowywać. Przepis jest trochę zmodyfikowany, bo w oryginale trzeba zetrzeć przyprawy. Ja daję gotową
-
Re: Wałkowarka KA rzeczywiście tylko do makaronu
Ja kiedyś spróbowałam ciasto na cienkie, kruche pierniczki i niestety nie udało mi się. Chyba nie ta konsystencja ciasta. Natomiast ciasto na pierogi i ciasto na faworki wałkuje się bardzo dobrze.
-
Kruche pierniczki
Polecam dodać o połowę mniej cukru, po łyżeczce cynamonu, gorzkiego kakao, zmielonych goździków. No i przede wszystkim czas pieczenia - w zupełności wystarczy 5 minut w nagrzanym piekarniku. Trzymane tam dłużej bardziej przypominają węgielki niż ciasteczka.
-
Kruche pierniczki
Poszukuję przepisu na kruche ciasteczka o smaku pierniczków. Będę je piekła dzień przed Wigilią i chciałabym żeby od razu były jadalne.
-
Kruche pierniczki
Polecam, pierniczki są kruche i smaczne. Może trochę za słodkie. Fajnie prezentują się z lukrem. Ważne jest posmarowanie ich jajkiem przed włożeniem do piekarnika. Lepiej wychodzą gdy pieczone są na pergaminie niż na tłuszczu.
-
Re: Kruche pierniczki
www.gotowanie.wkl.pl/przepis290.html w zeszlym roku skorzystalam z tego przepisu, wyszly naprawde pyszne
-
Re: Kruche pierniczki
Bardzo dziękuję za przepis. Wypróbuję jeszcze przed świętami. Pozdrawiam!