Przepis na: Kruche ciasto z truskawkami
Zgłoś błąd
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- szklanka cukru pudru (lub zwykłego cukru)
- 2 łyżki kaszy manny
- ok. 60 dag oczyszczonych truskawek
- olej i tarta bułka do formy lub pergamin do jej wyłożenia
Przepis:
Mąkę przesiekaj z masłem, dodaj żółtka, pół szklanki cukru i szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny (ale może tam poleżeć i kilka dni). Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. 1/3 ciasta odłóż na kruszonkę. Resztę rozwałkuj i wyłóż na blachę (możesz też wylepić ją ciastem). Lekko podpiecz spód (około 10 minut). Białka ubij na sztywno, dosypując pod koniec ubijania stopniowo resztę cukru. Podpieczone ciasto posyp kaszą manną, ułóż truskawki, przykryj pianą. Wierzch posyp kruszonką - wyjęte z lodówki ciasto rozdrobnij na kawałeczki albo zetrzyj je na tarce z dużymi otworami (wtedy lepiej dodać do ciasta nieco mąki, by stało się twardsze).
Piecz około 20 minut, aż kruszonka się zarumieni. Po upieczeniu możesz oprószyć wierzch cukrem pudrem.