Przepis na: Kruche ciasto z musem owocowym

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( cukier puder ,cukier puder ,czarna porzeczka ,jajka ,jajka ,maliny ,mas³o ,m±ka ,owoce ,poziomki ,sok jab³kowy ,¶mietana ,wi¶nie ):

  • ciasto: szklanka m±ki
  • pó³ kostki mas³a
  • ¿ó³tko (bia³ko wykorzystamy do musu i dlatego jajko przed rozbiciem trzeba sparzyæ)
  • 4 ³y¿ki cukru pudru
  • ewentualnie odrobina ¶mietany
  • ¿eby siê dobrze zagniot³o
    mus: szklanka oczyszczonych miêkkich owoców (nie musz± byæ ³adne) - truskawek
  • malin
  • poziomek
  • porzeczek
  • wydrylowanych wi¶ni lub przecieru jab³kowego
  • szklanka (lub nieco mniej
  • w zale¿no¶ci od kwa¶no¶ci owoców) cukru pudru
  • bia³ko
  • dorodne owoce do przybrania

Przepis:

Kruche ciasto z musem owocowym
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Tortownicê wysmaruj olejem, a je¶li nie masz tortownicy, wy³ó¿ formê specjalnym pergaminem, na którym bêdziesz mog³a przenie¶æ upieczony blat na pó³misek. Posiekaj mas³o z m±k±, dodaj pozosta³e sk³adniki i szybko zagnieæ. Wy³ó¿ ciastem formê. Piecz, a¿ siê zarumieni. Ostud¼.
Mus: Ubij na sztywno pianê z bia³ka. Nie przerywaj±c ubijania, dodawaj stopniowo cukier i owoce. Kiedy mus osi±gnie konsystencjê sztywnej piany, wy³ó¿ go na upieczony blat, z wierzchu przybierz owocami i od razu podaj na stó³. Mus mo¿e stanowiæ samodzieln± leguminê. Doskonale nadaje siê na przyjêcie dla dzieci, zw³aszcza je¶li zrobimy go z kilku rodzajów owoców (z ka¿dego osobno), a barwn± kompozycjê przyozdobimy na pó³misku biszkoptami. Mus ten równie dobrze udaje siê z owoców mro¿onych.

Zobacz inne przepisy