Przepis na: Kruche ciasto z musem owocowym
Zgłoś błąd
- ciasto: szklanka mąki
- pół kostki masła
- żółtko (białko wykorzystamy do musu i dlatego jajko przed rozbiciem trzeba sparzyć)
- 4 łyżki cukru pudru
- ewentualnie odrobina śmietany
- żeby się dobrze zagniotło
mus: szklanka oczyszczonych miękkich owoców (nie muszą być ładne) - truskawek
- malin
- poziomek
- porzeczek
- wydrylowanych wiśni lub przecieru jabłkowego
- szklanka (lub nieco mniej
- w zależności od kwaśności owoców) cukru pudru
- białko
- dorodne owoce do przybrania
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Tortownicę wysmaruj olejem, a jeśli nie masz tortownicy, wyłóż formę specjalnym pergaminem, na którym będziesz mogła przenieść upieczony blat na półmisek. Posiekaj masło z mąką, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć. Wyłóż ciastem formę. Piecz, aż się zarumieni. Ostudź.
Mus: Ubij na sztywno pianę z białka. Nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo cukier i owoce. Kiedy mus osiągnie konsystencję sztywnej piany, wyłóż go na upieczony blat, z wierzchu przybierz owocami i od razu podaj na stół. Mus może stanowić samodzielną leguminę. Doskonale nadaje się na przyjęcie dla dzieci, zwłaszcza jeśli zrobimy go z kilku rodzajów owoców (z każdego osobno), a barwną kompozycję przyozdobimy na półmisku biszkoptami. Mus ten równie dobrze udaje się z owoców mrożonych.