Przepis na: Kruche ciasto z musem owocowym

Zgłoś błąd

Składniki( cukier puder , cukier puder , czarna porzeczka , jajka , jajka , maliny , masło , mąka , owoce , poziomki , sok jabłkowy , śmietana , wiśnie ):

  • ciasto: szklanka mąki
  • pół kostki masła
  • żółtko (białko wykorzystamy do musu i dlatego jajko przed rozbiciem trzeba sparzyć)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ewentualnie odrobina śmietany
  • żeby się dobrze zagniotło
    mus: szklanka oczyszczonych miękkich owoców (nie muszą być ładne) - truskawek
  • malin
  • poziomek
  • porzeczek
  • wydrylowanych wiśni lub przecieru jabłkowego
  • szklanka (lub nieco mniej
  • w zależności od kwaśności owoców) cukru pudru
  • białko
  • dorodne owoce do przybrania

Przepis:

Kruche ciasto z musem owocowym
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Tortownicę wysmaruj olejem, a jeśli nie masz tortownicy, wyłóż formę specjalnym pergaminem, na którym będziesz mogła przenieść upieczony blat na półmisek. Posiekaj masło z mąką, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć. Wyłóż ciastem formę. Piecz, aż się zarumieni. Ostudź.
Mus: Ubij na sztywno pianę z białka. Nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo cukier i owoce. Kiedy mus osiągnie konsystencję sztywnej piany, wyłóż go na upieczony blat, z wierzchu przybierz owocami i od razu podaj na stół. Mus może stanowić samodzielną leguminę. Doskonale nadaje się na przyjęcie dla dzieci, zwłaszcza jeśli zrobimy go z kilku rodzajów owoców (z każdego osobno), a barwną kompozycję przyozdobimy na półmisku biszkoptami. Mus ten równie dobrze udaje się z owoców mrożonych.