Przepis na: Kruche ciasto z masą makową
Zgłoś błąd
- ciasto: 2 szklanki mąki
- kostka masła
- pół szklanki cukru pudru
- żółtko
- olej i tarta bułka do formy (tortownicy) lub specjalny
- pergamin do jej wyłożeniam
masa makowa: szklanka maku (15 dag)
- 2 szklanki mleka (lub wody)
- 3-4 łyżki miodu
- 2-3 łyżki cukru
- łyżka masła
- białko
- 1-2 łyżeczki esencji waniliowej lub migdałowej albo kawałeczek roztartej wanilii
- 1-1 i 1/2 szklanki posiekanych bakalii (orzechów włoskich
- obranych ze skórki migdałów
- rodzynek
- smażonej skórki pomarańczowej)
Przepis:
Wyjmij masło z lodówki (musi być twarde) i przesiekaj z mąką. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki (możesz je przechowywać nawet kilka dni). Mak zalej wrzącym mlekiem (lub wodą) i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut (ziarna powinny się dać rozetrzeć w palcach). Odcedź i przepuść 3 razy przez maszynkę. Rozpuść w rondelku miód, cukier i masło. Domieszaj mak, zapach i bakalie. Przesmażaj masę przez kilkanaście minut na małym ogniu, często mieszając, by się nie przypaliła. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę (tortownicę). Podziel ciasto na dwie części. Większą (ok. 2/3) wyłóż dno blachy, resztę zostaw na paski. Podpiecz spód (ok. 10 minut). Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki grubości małego palca i rozpłaszcz je. Z białka ubij na sztywno pianę. Wymieszaj ją delikatnie z przestudzoną masą makową i wyłóż na kruchy spód. Na wierzchu ułóż równolegle paski. Włóż ponownie do piekarnika i piecz, aż paski staną się rumiane. Po wyjęciu możesz ciasto polukrować (pół szklanki cukru pudru rozetrzyj z 2 łyżkami soku z cytryny). Masy makowej możesz też użyć do strucli drożdżowej albo do kutii, klusek, czy łamańców (wtedy nie dodawaj do niej białka).