Przepis na: Kruche ciasto z masą makową

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier , cukier puder , esencja waniliowa , jajka , jajka , mak , masło , masło , mąka , migdały , miód , mleko , olej , orzechy włoskie , pomarańcze , rodzynki , wanilia , woda ):

  • ciasto: 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • żółtko
  • olej i tarta bułka do formy (tortownicy) lub specjalny
  • pergamin do jej wyłożeniam
    masa makowa: szklanka maku (15 dag)
  • 2 szklanki mleka (lub wody)
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • białko
  • 1-2 łyżeczki esencji waniliowej lub migdałowej albo kawałeczek roztartej wanilii
  • 1-1 i 1/2 szklanki posiekanych bakalii (orzechów włoskich
  • obranych ze skórki migdałów
  • rodzynek
  • smażonej skórki pomarańczowej)

Przepis:

Kruche ciasto z masą makową
Wyjmij masło z lodówki (musi być twarde) i przesiekaj z mąką. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki (możesz je przechowywać nawet kilka dni). Mak zalej wrzącym mlekiem (lub wodą) i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut (ziarna powinny się dać rozetrzeć w palcach). Odcedź i przepuść 3 razy przez maszynkę. Rozpuść w rondelku miód, cukier i masło. Domieszaj mak, zapach i bakalie. Przesmażaj masę przez kilkanaście minut na małym ogniu, często mieszając, by się nie przypaliła. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę (tortownicę). Podziel ciasto na dwie części. Większą (ok. 2/3) wyłóż dno blachy, resztę zostaw na paski. Podpiecz spód (ok. 10 minut). Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki grubości małego palca i rozpłaszcz je. Z białka ubij na sztywno pianę. Wymieszaj ją delikatnie z przestudzoną masą makową i wyłóż na kruchy spód. Na wierzchu ułóż równolegle paski. Włóż ponownie do piekarnika i piecz, aż paski staną się rumiane. Po wyjęciu możesz ciasto polukrować (pół szklanki cukru pudru rozetrzyj z 2 łyżkami soku z cytryny). Masy makowej możesz też użyć do strucli drożdżowej albo do kutii, klusek, czy łamańców (wtedy nie dodawaj do niej białka).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Kruche ciasto z masą makową

    ciasto pychotka

  • Kruche ciasto z masą makową

    na jaka wielkosc blaszki?

  • szarlotka

    możesz upiec szarlotkę, po kilku dniach będzie jeszcze lepsza niż po upieczeniu:)a może jeszcze kruche ciasto z masą makową albo kokosową?

  • Ciasto z masą makową

    Wymyśliłam sobie na święta kruche ciasto z masą makową.Nie wiem tylko czy do gotowej(z puszki)masy makowej mam dodać np.ubite białka czy jeszcze coś ,aby wyszło jej więcej.Sama masa prosto z puszki będzie na cieście cienka,na wierzch maku myślę zetrzeć resztę ciasta uprzednio zamrożonego

Zobacz inne przepisy