Przepis na: Kruche ciasto (na dwa mazurki)

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier puder , jajka , jajka , masło , mąka , olej , śmietana ):

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka (lub żółtko i łyżka śmietany) - bez nich ciasto też się uda
  • tłuszcz do wysmarowania formy (i ewentualnie bułka tarta) lub papier do pieczenia

Przepis:

Kruche ciasto (na dwa mazurki)
Posiekaj masło, wymieszaj z mąką i pozostałymi składnikami. Zagnieć szybko ciasto i włóż je na pół godziny do lodówki (może tam spędzić nawet kilka dni, jeśli zawczasu bierzesz się do przygotowań). Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj prostokątna formę lub tortownicę. Jeśli używasz tradycyjnej blaszki, hojnie wyłóż jej spód pergaminem, ciasto będziesz wyjmować, chwytając z dwóch stron za papier, tortownicę wystarczy natłuścić. Wyłóż ciastem dno formy na grubość około 4 mm. Piecz na jasno złoty kolor (około 15 min). Jeśli używasz tortownicy, natychmiast po wyjęciu z piekarnika delikatnie zsuń ciasto na talerz - wtedy jest jeszcze plastyczne i mniej łamliwe. Ciasto w klasycznej blaszce musi najpierw ostygnąć.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Przepis na Mazurek

    . ---------------------------------- Kruche ciasto (na dwa mazurki) Składniki: - 2 szklanki mąki - kostka masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 żółtka (lub żółtko i łyżka śmietany) - bez nich ciasto też się uda - tłuszcz do wysmarowania formy (i ewentualnie bułka tarta) lub papier do pieczenia Posiekaj masło, wymieszaj z mąką i

Zobacz inne przepisy