Przepis na: Kruche ciasteczka przekładane kremem

Zgłoś błąd

Składniki( cukier puder , cukier puder , cytryna , esencja zapachowa , jagody , jajka , jajka , kakao , masło , masło , mąka , olej , orzechy , śmietana ):

  • ciasto: kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka gęstej śmietany (niekoniecznie)
  • 10 dag cukru pudru
  • olej do natłuszczenia blachy
    krem: 2 jajka
  • pół (lub więcej) szklanki cukru pudru
  • kostka masła
  • dowolny dodatek smakowy: kakao
  • zmielone orzechy
  • sok z cytryny
  • rozgniecione owoce jagodowe
  • gęsty przecier owocowy
  • esencja zapachowa

Przepis:

Kruche ciasteczka przekładane kremem
Masło przesiekaj z mąką, dodaj żółtko i ewentualnie śmietanę. Wszystko razem zagnieć i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj blachę. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Wykrawaj z niego małe krążki (możesz posłużyć się kieliszkiem do jajek) i ułóż je na blasze. Ubij na sztywno pianę z białka, na końcu dodając do niej stopniowo cukier puder. Krążki ciasta posmaruj ubitą pianą. Upiecz ciasteczka na jasnozłoty kolor, po czym bardzo delikatnie przełóż z blachy na półmisek. Krem: Jajka z cukrem ubijaj na parze. Kiedy zgęstnieją, ostudź. Masło rozetrzyj na puszystą masę, dodawaj do niej po łyżce masy jajecznej. Na koniec dodaj, na co masz ochotę, żeby nadać kremowi smak. Przełóż kremem upieczone ciasteczka (składaj je po dwa, lukrem na zewnątrz).
Jako nadzienia możesz też użyć masy karmelowej (uzyskanej przez gotowanie przez 3 godziny w garnku z wodą zamkniętej puszki ze skondensowanym słodzonym mlekiem), powideł lub gęstego dżemu. Ciasteczka są pyszne i same w sobie.