Przepis na: Kruche ciasteczka
Zgłoś błąd
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- szklanka cukru pudru
- 2 żółtka
- kilka kropli esencji waniliowej lub skórka otarta ze sparzonej cytryny
do przybrania: białko jaja
- łyżka maku
- łyżka grubego cukru
- łyżka drobno posiekanych orzechów lub migdałów
Przepis:
Mąkę siekaj z masłem, aż powstaną drobne grudki, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Jeśli się kruszy, dodaj łyżkę śmietany. Włóż do lodówki przynajmniej na pół godziny, ale możesz je tam trzymać nawet cały tydzień. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Rozwałkuj ciasto na grubość mniejszą niż 1 cm. Powycinaj foremkami lub kubeczkiem rozmaite kształty. Ciasteczka smaruj białkiem i przykładaj posmarowaną powierzchnią do cukru, maku lub orzechów (migdałów). Ułóż ciasteczka na blasze i upiecz na jasnozłoty kolor.