Przepis na: Krem z pogniecionych truskawek

Zgłoś błąd

Składniki( mąka ziemniaczana , sok z cytryny , truskawki , cukier , jajka , masło ):

  • 3 szklanki oczyszczonych pogniecionych truskawek (i kilka dodatkowych ładnych do przybrania)
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z cytryny (ewentualnie)
  • 3 jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kostka miękkiego masła

Przepis:

Krem z pogniecionych truskawek
Truskawki posyp połową cukru. Odstaw na sicie, by puściły sok - możesz im w tym pomóc, ugniatając wałkiem lub łyżką. Chcemy uzyskać szklankę soku, jeśli wyjdzie go mniej, dopełnij szklankę sokiem z cytryny. Płyn zagotuj. Jajka utrzyj z resztą cukru, domieszaj mąkę i powoli wlewaj masę do wrzącego soku, cały czas mieszając. Ostudź ten truskawkowy budyń. W misce utrzyj masło i stopniowo dodawaj do niego budyń i zdjęte z sita rozgniecione truskawki. Cały czas ucieraj (najłatwiej będzie mikserem).
Krem mogą jeść mali bezglutenowcy, a jeśli użyjesz masła roślinnego - również dzieci na diecie bezmlecznej. Możesz go podać jako deser albo użyć do przełożenia biszkoptu, wyłożenia na kruchy spód lub jako nadzienie do babeczek. Poza sezonem możesz użyć mrożonych truskawek.
Jeśli chcesz uprościć sobie pracę: nie wyciskaj soku z truskawek, użyj budyniu z torebki (np. waniliowego) ugotowanego w szklance mleka, zmiksuj gęsty budyń z masłem, cukrem (ewentualnie esencją waniliową) i truskawkami, możesz nie mieszać truskawek z kremem, a jedynie posypać nimi deser.