Przepis na: Krem twarożkowy z owocami
Zgłoś błąd
- 20 dag serka homogenizowanego
- 15 dag miękkich owoców (malin truskawek porzeczek poziomek brzoskwiń moreli) świeżych mrożonych lub z kompotu
- 5 łyżek cukru pudru (jak kto woli może być mniej albo więcej)
- łyżeczka żelatyny
- esencja waniliowa.
Uwaga : jeżeli serek jest waniliowy nie potrzeba esencji ani tyle cukru.
Przepis:
Owoce starannie umyj i odsącz. (Mrożone trzeba lekko przesypać cukrem pudrem i odstawić na pół godziny, żeby zmiękły). Większe owoce, np. truskawki, czy brzoskwinie, posiekaj na kawałeczki. . Wymieszaj w kubeczku żelatynę z łyżką zimnej wody i rozpuść w jak najmniejszej ilości wrzątku. Rozpuszczoną żelatynę połącz z twarożkiem, dodaj kilka kropli esencji waniliowej oraz większość owoców i delikatnie wymieszaj. Schłodź w lodówce. Przed podaniem przybierz pozostałymi owocami.