Zobacz inne przepisy
Przepis na: Krem twarożkowy z owocami
Składniki( brzoskwinie ,cukier puder ,cukier waniliowy ,czarna porzeczka ,czerwona porzeczka ,esencja waniliowa ,maliny ,morele ,poziomki ,serek homogenizowany ,truskawki ,żelatyna ):
- 20 dag serka homogenizowanego
- 15 dag miękkich owoców (malin truskawek porzeczek poziomek brzoskwiń moreli) świeżych mrożonych lub z kompotu
- 5 łyżek cukru pudru (jak kto woli może być mniej albo więcej)
- łyżeczka żelatyny
- esencja waniliowa.
Uwaga : jeżeli serek jest waniliowy nie potrzeba esencji ani tyle cukru.
Przepis:

Owoce starannie umyj i odsącz. (Mrożone trzeba lekko przesypać cukrem pudrem i odstawić na pół godziny, żeby zmiękły). Większe owoce, np. truskawki, czy brzoskwinie, posiekaj na kawałeczki. . Wymieszaj w kubeczku żelatynę z łyżką zimnej wody i rozpuść w jak najmniejszej ilości wrzątku. Rozpuszczoną żelatynę połącz z twarożkiem, dodaj kilka kropli esencji waniliowej oraz większość owoców i delikatnie wymieszaj. Schłodź w lodówce. Przed podaniem przybierz pozostałymi owocami.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: A może by tak wątek kulinarny II
posiekać. W rondelku roztopić masło, wsypać płatki zbożowe, podsmażyć na złoty kolor, dodać cukier trzcinowy i migdały. Mieszać dopóki cukier się nie rozpuści. Mieszankę wsypać na tacę wyłożoną folią aluminiową i odstawić do ostudzenia. Krem twarożkowy z owocami porozkładać do miseczek z pomarańczy. Do