Przepis na: Krem cytrynowy (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( cukier puder , cukier waniliowy , cytryna , jajka , jajka przepiórcze , margaryna , masło , sok z cytryny ):

  • 3 żółtka (lub 3 jajeczka przepiórcze)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/4 kostki masła (dla dzieci uczulonych na mleko kostka bezmlecznej margaryny)
  • pół łyżeczki skórki cytrynowej
  • sok z jednej soczystej cytryny

Przepis:

Krem cytrynowy (bez glutenu)
Tłuszcz wyjmij z lodówki na kilka godzin przed robieniem kremu, żeby zmiękł. Wlej żółtka albo jajeczka do malaksera i, nie przerywając jego pracy, wsypuj cukier, cukier puder, masło po kawałku, a na końcu stopniowo wlej sok z cytryny (do smaku).
Jeśli dziecko jest uczulone na cytrynę, sok z cytryny można zastąpić innymi surowymi owocami np. wiśniami bez pestek (1/4 szklanki).