Zobacz inne przepisy
Przepis na: Krem cytrynowy (bez glutenu)
Sk³adniki( cukier puder ,cukier waniliowy ,cytryna ,jajka ,jajka przepiórcze ,margaryna ,mas³o ,sok z cytryny ):
- 3 ¿ó³tka (lub 3 jajeczka przepiórcze)
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 i 1/4 kostki mas³a (dla dzieci uczulonych na mleko kostka bezmlecznej margaryny)
- pó³ ³y¿eczki skórki cytrynowej
- sok z jednej soczystej cytryny
Przepis:
T³uszcz wyjmij z lodówki na kilka godzin przed robieniem kremu, ¿eby zmiêk³. Wlej ¿ó³tka albo jajeczka do malaksera i, nie przerywaj±c jego pracy, wsypuj cukier, cukier puder, mas³o po kawa³ku, a na koñcu stopniowo wlej sok z cytryny (do smaku).
Je¶li dziecko jest uczulone na cytrynê, sok z cytryny mo¿na zast±piæ innymi surowymi owocami np. wi¶niami bez pestek (1/4 szklanki).
Je¶li dziecko jest uczulone na cytrynê, sok z cytryny mo¿na zast±piæ innymi surowymi owocami np. wi¶niami bez pestek (1/4 szklanki).