Przepis na: Krem cytrynowy (bez glutenu)

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( cukier puder ,cukier waniliowy ,cytryna ,jajka ,jajka przepiórcze ,margaryna ,mas³o ,sok z cytryny ):

  • 3 ¿ó³tka (lub 3 jajeczka przepiórcze)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/4 kostki mas³a (dla dzieci uczulonych na mleko kostka bezmlecznej margaryny)
  • pó³ ³y¿eczki skórki cytrynowej
  • sok z jednej soczystej cytryny

Przepis:

Krem cytrynowy (bez glutenu)
T³uszcz wyjmij z lodówki na kilka godzin przed robieniem kremu, ¿eby zmiêk³. Wlej ¿ó³tka albo jajeczka do malaksera i, nie przerywaj±c jego pracy, wsypuj cukier, cukier puder, mas³o po kawa³ku, a na koñcu stopniowo wlej sok z cytryny (do smaku).
Je¶li dziecko jest uczulone na cytrynê, sok z cytryny mo¿na zast±piæ innymi surowymi owocami np. wi¶niami bez pestek (1/4 szklanki).

Zobacz inne przepisy