Przepis na: Kotlety z kaszy gryczanej i sera (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , jajka , kasza gryczana , masło , mięta , natka pietruszki , olej , pieprz , sól , twaróg , woda ):

  • szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • łyżka masła
  • 30 dag twarogu (półtorej szklanki)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub listków mięty (niekoniecznie)
  • pieprz (niekoniecznie)
  • sól
  • tarta bułka do panierowania (jeśli nie gotujesz dla alergika)
  • olej do smażenia

Przepis:

Kotlety z kaszy gryczanej i sera (bez glutenu)
Kaszę zalej w rondelku 2 szklankami wrzącej wody, włóż masło, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn. Przestudzoną kaszę wymieszaj dokładnie z serem (przepuść przez maszynkę lub zmiksuj). Połącz z pozostałymi dodatkami. Z otrzymanej masy formuj kotleciki. Możesz je obtaczać w tartej bułce. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety możesz podawać z sosem (np. śmietanowym, koperkowym, pomidorowym).
Zamiast twarogu możesz użyć mielonego mięsa. Wtedy do masy warto jeszcze dodać drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu