Przepis na: Kotlety z kaszy gryczanej i sera (bez glutenu)
Zgłoś błąd
- szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki wody
- łyżka masła
- 30 dag twarogu (półtorej szklanki)
- 2 jajka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub listków mięty (niekoniecznie)
- pieprz (niekoniecznie)
- sól
- tarta bułka do panierowania (jeśli nie gotujesz dla alergika)
- olej do smażenia
Przepis:
Kaszę zalej w rondelku 2 szklankami wrzącej wody, włóż masło, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn. Przestudzoną kaszę wymieszaj dokładnie z serem (przepuść przez maszynkę lub zmiksuj). Połącz z pozostałymi dodatkami. Z otrzymanej masy formuj kotleciki. Możesz je obtaczać w tartej bułce. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety możesz podawać z sosem (np. śmietanowym, koperkowym, pomidorowym).
Zamiast twarogu możesz użyć mielonego mięsa. Wtedy do masy warto jeszcze dodać drobno posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę.