Przepis na: Kotlety wieloskładnikowe (bez mleka, jajek, glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( groszek , kukurydza , marchewka , ryż , sól , woda ):

  • Przykładowy skład: szklanka ryżu
  • 3 szklanki wody
  • paczka mrożonych warzyw które dziecko toleruje (np. kukurydza zielony groszek marchewka)
  • 30-40 dag pieczonego albo gotowanego mięsa
  • sól

Przepis:

Kotlety wieloskładnikowe (bez mleka, jajek, glutenu)
Ryż ugotuj we wrzącej wodzie, powinien się rozkleić (dlatego wody jest więcej niż zwykle) i odstaw, żeby ostygł. Ugotuj jarzynę. Skręć mięso i ryż przez maszynkę, masę połącz z jarzynami i zagnieć. Z masy formuj kotlety, obtaczaj w kaszce i smaż na oleju po obu stronach. Możesz dla poszczególnych członków rodziny robić te kotlety w różnych wersjach, pamiętając o tym, żeby smażyć je oddzielnie.
Istotą tych kotletów jest mieszanie mięsa, jarzyn i ryżu. Z masy robi się kulki, kotlety klasyczne lub podłużne. Obtacza się je w drobnej kaszce kukurydzianej, tartej bułce bezglutenowej lub zwykłej.
Składniki dobierasz tak, żeby dziecko nie było na nie uczulone. Dla dziecka uczulonego tylko na jajka możesz do środka włożyć dowolne gotowane jarzyny, dowolny gatunek mięsa i tarty żółty ser. Mięso możesz pomieszać też z samym ryżem czy gotowaną kaszką kukurydzianą.

Zobacz inne przepisy