Przepis na: Kotlety mielone (bez jajek)
Zgłoś błąd
- 0.75 kg piersi indyczej
- 1-2 łyżki wody
- sól
- tarta bułka (dla dzieci uczulonych na gluten - bezglutenowa)
- możesz nie dodawać żadnej bułki
Przepis:
Mięso skręć przez maszynkę albo w malakserze. Wymieszaj z 2 łyżkami tartej bułki, wodą i solą. Z mięsa uformuj kulkę, obtocz ją w tartej bułce i rozgnieć na placek. Smaż na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Uwaga, według powyższego przepisu można przygotować kotlety z dowolnego gatunku mięsa.
Zamiast kotletów tradycyjnego kształtu, można również zrobić kulki, patyczki, można też całą masę włożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką żaroodpornego naczynia i piec 20-30 min w 220°C.