Przepis na: Korż - placek kresowy

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier , jajka , mąka , mąka , mleko , olej , olej , soda , sól ):

  • 50 dag mąki
  • jajko
  • szklanka kwaśnego mleka
  • pół szklanki oleju
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki maku
  • olej i tarta bułka do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Korż - placek kresowy
Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę. Zagnieć ciasto ze wszystkich składników. Wyłóż je do formy. Piecz ok. pół godziny Taki placek jeść można z masłem, serem albo i bez niczego. W oryginalnym przepisie zamiast oleju brało się (no, tak!) 10 dag smalcu. W wersji deserowej zamiast kwaśnego mleka używamy śmietany, zamiast oleju - 10 dag masła, poza tym bierzemy pół szklanki cukru i tylko pół łyżeczki soli.
Z ciasta (zarówno słonego, jak i deserowego) można też zrobić małe placuszki. Trzeba wtedy użyć nieco więcej mąki, ciasto rozwałkować i wykrawać (np. kubkiem) placuszki.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy