Zobacz inne przepisy
Przepis na: Korż - placek kresowy
Składniki( bułka tarta ,cukier ,jajka ,mąka ,mąka ,mleko ,olej ,olej ,soda ,sól ):
- 50 dag mąki
- jajko
- szklanka kwaśnego mleka
- pół szklanki oleju
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka sody
- 1/3 szklanki maku
- olej i tarta bułka do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:

Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę. Zagnieć ciasto ze wszystkich składników. Wyłóż je do formy. Piecz ok. pół godziny Taki placek jeść można z masłem, serem albo i bez niczego. W oryginalnym przepisie zamiast oleju brało się (no, tak!) 10 dag smalcu. W wersji deserowej zamiast kwaśnego mleka używamy śmietany, zamiast oleju - 10 dag masła, poza tym bierzemy pół szklanki cukru i tylko pół łyżeczki soli.
Z ciasta (zarówno słonego, jak i deserowego) można też zrobić małe placuszki. Trzeba wtedy użyć nieco więcej mąki, ciasto rozwałkować i wykrawać (np. kubkiem) placuszki.
Z ciasta (zarówno słonego, jak i deserowego) można też zrobić małe placuszki. Trzeba wtedy użyć nieco więcej mąki, ciasto rozwałkować i wykrawać (np. kubkiem) placuszki.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Korż - placek kresowy
mak do placka wsypac suchy, czy lepiej go zmielić,jeśli ma jeść roczne dziecko.