Przepis na: Kopytka (bez jajek)

Zgłoś błąd

Składniki( mąka bezglutenowa , mąka kukurydziana , ziemniaki ):

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Przepis:

Kopytka (bez jajek)
Kartofle ugotuj i rozgnieć. Zagnieć wszystkie składniki (ciasto musi mieć gęstość taką jak ciasto na zwykłe kopytka). Na desce posypanej mąką kukurydzianą, uformuj z ciasta wałeczki i pokrój na 3-cm kawałki. Wkładaj do wrzącej osolonej wody, gotuj ok. 8 min. Kartofle mają różną zawartość wody, dlatego podane proporcje mąki są orientacyjne. Czasami trzeba dodać trochę więcej mąki, czasem konieczne jest dodanie kilku łyżek wody. Z tego samego ciasta można zrobić knedle.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy