Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kopytka
Składniki( jajka ,kasza manna ,masło ,mąka ,sól ,ziemniaki ):
- pół kilograma puree z ugotowanych ziemniaków
- szklanka mąki
- kopiasta łyżka kaszy manny
- jajko
- kilka łyżek stopionego masła
- sól
Przepis:
Uwaga: kopytka można zrobić nawet na kilka dni naprzód - ugotowane wrzucić na chwilę do zimnej wody, ochłodzić, osączyć i schować do lodówki. Przed podaniem wystarczy je wrzucić do wrzątku i wyjąć od razu po wypłynięciu.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Sos do kopytek :)
Jaki sos do kopytek lubicie? Podzielcie się pomysłami :)
-
Re: Sos do kopytek :)
Kopytka najbardziej lubię z zasmażką, jaką robi moja mama. Pokrojony w grubszą kostkę tłusty, wędzony boczek wysmażyć na patelni, pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić na złoto, a na koniec dodać gęstą, kwaśną śmietanę. Rozmieszać, podgrzać, żeby śmietana też była gorąca
-
Re: Sos do kopytek :)
A, przypomniało mi się, że jadłam kiedyś kopytka z pesto i były nawet niezle. Muszę powtórzyć!
-
Re: Sos do kopytek :)
Najlepsze kopytka są odsmażane, czyli bez sosu. Jeśli już miałabym zjeść z sosem to taki jak od duszonej wołowiny albo może lepiej pieczarkowy.
-
Re: Sos do kopytek :)
A to do leniwych u mnie taki zestaw z cukrem i cynamonem plus bułeczka tarta :) Kopytka to z ziemniaków (w moim regionie z pyr ;) )
-
Re: Sos do kopytek :)
Jesteś chyba jedyną osobą oprócz mojego taty, która je kopytka tak, jak ja. ? -- "Emancipate yourselves from mental slavery None but ourselves can free our minds"
-
Re: Sos do kopytek :)
O tak to jest pyszne i do pierogów ruskich też, tylko ja najpierw smażę pierogi wlewam śmietanę i jeszcze chwilę podgrzewam,a kopytka rzucam do tego i też chwilę grzeję
-
Re: Sos do kopytek :)
U mnie kopytka też są z ziemniaków ? Jemy z bułka tartą ALBO na słodko z cynamonem. O miksie bulki tartrj z cukrem i cynamonem do tej pory nie słyszałam, ale kto wie - to też może być dobre ;)