Przepis na: Kopytka

Zgłoś błąd

Składniki( jajka ,kasza manna ,masło ,mąka ,sól ,ziemniaki ):

  • pół kilograma puree z ugotowanych ziemniaków
  • szklanka mąki
  • kopiasta łyżka kaszy manny
  • jajko
  • kilka łyżek stopionego masła
  • sól

Przepis:

Kopytka
W dużym garnku zagotuj wodę. Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałki grubości 2 palców i pokrój je na kluski długości 4-5 cm. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek, mieszając, by nie przywarły do dna. Gotuj przez chwilę od wypłynięcia i wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek. Polej masłem lub zrumienioną na maśle bułką tartą.
Uwaga: kopytka można zrobić nawet na kilka dni naprzód - ugotowane wrzucić na chwilę do zimnej wody, ochłodzić, osączyć i schować do lodówki. Przed podaniem wystarczy je wrzucić do wrzątku i wyjąć od razu po wypłynięciu.

Kopytka - Zdjęcia

Kopytka - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy