Przepis na: Kopytka

Zgłoś błąd

Składniki( jajka ,kasza manna ,masło ,mąka ,sól ,ziemniaki ):

  • pół kilograma puree z ugotowanych ziemniaków
  • szklanka mąki
  • kopiasta łyżka kaszy manny
  • jajko
  • kilka łyżek stopionego masła
  • sól

Przepis:

Kopytka
W dużym garnku zagotuj wodę. Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałki grubości 2 palców i pokrój je na kluski długości 4-5 cm. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek, mieszając, by nie przywarły do dna. Gotuj przez chwilę od wypłynięcia i wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek. Polej masłem lub zrumienioną na maśle bułką tartą.
Uwaga: kopytka można zrobić nawet na kilka dni naprzód - ugotowane wrzucić na chwilę do zimnej wody, ochłodzić, osączyć i schować do lodówki. Przed podaniem wystarczy je wrzucić do wrzątku i wyjąć od razu po wypłynięciu.

Kopytka - Zdjęcia

Kopytka - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Kopytka mnie nie lubią... pomocy!

    Nigdy nie mroziłam kopytek. Lubię tylko świeże ewentualnie odsmażone.

  • Re: nadziewane kopytka-kluchy ze Smoland

    ciasta, ukulalam kopytka i zamrozilam na zas do innego mieska.. -- * https://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

  • Re: Kopytka mnie nie lubią... pomocy!

    Nigdy do przetwarzania ugotowanych kartofli nie używam blendera tylko przeciskam je przez praskę (zwykle jeszcze gorące). Do całkiem zimnych dodaję trochę skrobii ziemniaczanej i mąki pszennej. Żadnych jajek. Szybko wszystko łączę, robię wałeczek i kroję lekko skośne kopytka. Do wrzącej osolonej

  • Re: Kopytka mnie nie lubią... pomocy!

    Zrobiłam drugi raz kopytka. Wyglądają dobrze, nie kleją się ale po ugryzieniu są dla mnie za miękkie. Co je trochę utwardzi? Więcej mąki pszennej. Użyłam tłuczka do ziemniaków i blendera. Ma to wpływ? Ciasto wyrabiałam bardzo szybko i wydawało się poprawne ale ziemniaki były jeszcze troszeczkę

  • Re: Kopytka mnie nie lubią... pomocy!

    Dzięki. Mam jeszcze pytanie o mrożenie i odmrożenie. Aby się nie sklejały i zachowały kopytkowo.

  • Re: Kopytka mnie nie lubią... pomocy!

    Nie ma tu już nikogo?

  • Re: nadziewane kopytka-kluchy ze Smoland

    Dzisiaj sporo czasu przesiedziałam w Kuchni. Ugotowałam cały gar krupniku na kurzych skrzydełkach i udkach na 2 dni. Pierwsze i drugie danie/gotowane mięsko/ +surówka z marchewki.

  • Re: nadziewane kopytka-kluchy ze Smoland

    jak to dobrze miec juz przygotowane dania, tez mam wyjelam na dzis stroganowa z biffa, zrobie mizerie i chyba cuscus albo kasze gryczna. -- * https://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

Zobacz inne przepisy