Przepis na: Kopytka

Zgłoś błąd

Składniki( jajka , kasza manna , masło , mąka , sól , ziemniaki ):

  • pół kilograma puree z ugotowanych ziemniaków
  • szklanka mąki
  • kopiasta łyżka kaszy manny
  • jajko
  • kilka łyżek stopionego masła
  • sól

Przepis:

Kopytka
W dużym garnku zagotuj wodę. Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałki grubości 2 palców i pokrój je na kluski długości 4-5 cm. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek, mieszając, by nie przywarły do dna. Gotuj przez chwilę od wypłynięcia i wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek. Polej masłem lub zrumienioną na maśle bułką tartą.
Uwaga: kopytka można zrobić nawet na kilka dni naprzód - ugotowane wrzucić na chwilę do zimnej wody, ochłodzić, osączyć i schować do lodówki. Przed podaniem wystarczy je wrzucić do wrzątku i wyjąć od razu po wypłynięciu.

Kopytka - Zdjęcia

Kopytka - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Kopytka.

    Aż sprawdziłam w googlach, bo coś mi nie pasowało, kluski śląskie są tylko z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, to do kopytek daje się pszenną, jak uzupełnisz skrobię ziemniaczaną, to to nadal będą kopytka. Nigdy nie zastanawiałam się z jakich ziemniaków robię, zawsze mi wychodzą.

  • Re: Kopytka.

    Może zawsze kupujesz tę samą odmianę i to akurat odpowiednią do kopytek?

  • Re: Kopytka.

    Jak nie umiesz robić kopytek to każde ziemniaki rozkrochmalisz, jak umiesz to wyjdą:-)

  • Re: Kopytka.

    Nie. Kopytka robię od jesieni, te z wczesnych ziemniaków są niedobre, wodniste. I nikt mnie nie przekona, że jest inaczej.

  • Re: Kopytka.

    Młode ziemniaki zawierają mniej skrobi, a urok kopytek polega na połączeniu skrobi z ziemniaków ze skrobią z mąki pszennej. Ktoś powyżej pisze, że dosypuje mąki ziemniaczanej, żeby uzupełnić tę skrobię. Ale mąka ziemniaczana z mąką pszenną, to chyba jest przepis na kluski śląskie? >Czy jakas

  • Re: Kopytka.

    właśnie! nigdy nie zastanawiałam, sie, z jakich ziemniaków mozna zrobić kopytka, placki ziemniaczane czy tam inne leniwe, ruskie. Przecież to najprostsze, właściwie najtańsze, dania kuchni polskiej, robione od wiekow i głównie dlatego, że ziemniaki były łatwo dostępne i tanie. Czy jakas pani domu

  • Re:kopytka z bigosem

    lunie taki zestaw obiadowy, juz sie rozmraza, na lunch mam rosolek SMACZNEGO -- * http://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

  • Nadziewane kopytka

    To kopytka mozna nadziewac? Do tych, ktore cale zycie robilam, nie da sie wlozyc nadzienia... ale mozna je jesc polane przysmazonym boczkiem z cebula. Chyba ze kopytkami nazywasz duze kulki ... te jest latwiej nadziac ... Tez mysle zrobic placki, ale z maki ... Smazy sie je na suchej