Przepis na: Kompot ze śliwek

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,śliwki ):

  • śliwki
  • cukier

Przepis:

Kompot ze śliwek
Śliwki umyj i sparz gorącą wodą, obierz ze skórki, usuń pestki, ułóż w salaterce. Przygotuj syrop, gotując wodę z cukrem (proporcje dowolne, ale roztwór powinien być zdecydowanie słodki). Gorącym syropem zalej śliwki. Podawaj, gdy wystygnie.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Lepieje na Święta

    Lepszy kompot ze śliwek i to mnie nie dziwi

  • Re: Pora na podsumowanie wieczoru

    A i jedzenie tez pyszne. moja mama świetnie gotuje, podobnie jak babcia gotowała... Uwielbiam zwłaszcza jej karpia na dwa sposoby i kapustę z grochem oraz pyszny kompot ze śliwek. -- bardoszka: Powinnam swoje 15-letnie dziecko upchnąć w jakimś oknie życia? morekac: Nie da rady, nie zmieści

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepszy kompot ze śliwkami niż jabłkami -- :prezent:

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepszy kompot ze śliwkami niż z jabłkami -- https://gify.joe.pl/gifs/natura/snieg/obkrecajacy-sie-platek-sniegu.gif

  • Re: A Wasze menu na wigilię i święta?

    w moim rodzinnym domu Wigilia to był "normalny" obiad, tyle że poźniej i bezmiesny. Czyli, zupa grzybowa, smażony karp + ziemniaki+ surówka z kapusty kiszonej. Do tego pierogi z kapusta i grzybami oraz kompot ze śliwek. Mama jadała śledzia w oleju - ja nie bo nie lubilam. W świeta - schab pieczony

  • Re: Kto lubi wigilię ? Są tacy?

    ja lubiłam dopóki nie musiałam jej sama robic. W moim rodzinnym domu wigilia to był właściwie późny obiad, postny, z kilku dań ledwie (zupa grzybowa i drugie, złożone z ryby+ziemniaki+surowka z kapusty a na "deser" pierogi z kapustą. Do tego kompot ze śliwek). I tylko dla domowników bo moja matka

  • Re: Pijacie kompoty?

    Pijemy pijemy ;) Co roku przygotowuję na zimę kompoty ze śliwek, wiśni, truskawek. Coś pysznego, uwielbiam ;]

  • Re: Zaproszenie na drinka

    Kompot ze śliwek Gotuje się tak samo, jak z jabłek, tylko gdyby kto chciał mieć śliwki bez skórek, musi je najprzód sparzyć ukropem. Z takich sparzonych łatwo skórki ściągnąć się daje. Śliwki, gdy są dojrzałe, nie potrzebują już wiele cukru. Zapachu też żadnego do nich dodawać nie trzeba

Zobacz inne przepisy