Przepis na: Kompot z suszu

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cynamon , cytryna , goździki , groszek , jabłka , morele , pomarańcze , rodzynki , sok z cytryny , śliwki ):

  • 20 dag suszonych owoców (śliwek bez pestek
  • jabłek
  • gruszek
  • moreli
  • rodzynków)
  • pomarańcza
  • sok z jednej cytryny (niekoniecznie)
  • kawałek cienko okrojonej skórki cytrynowej - tylko żółta część
  • pół (lub więcej) szklanki cukru
  • kilka goździków
  • kawałek cynamonu (niekoniecznie)

Przepis:

Kompot z suszu
Dwie, trzy szklanki wody zagotuj z cukrem, cynamonem, goździkami i skórką cytrynową. Wrzuć owoce i gotuj przez kilka minut na małym ogniu, aż zmiękną. Jeżeli owoce są mocno wysuszone, zalej je wcześniej zimną wodą i dopiero gdy nią nasiąkną, zagotuj w wodzie, w której się moczyły (dodając cukier, skórkę cytrynową i przyprawy). Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem i pokrój w plastry (ze skórką). Odstaw kompot z ognia. Do gorącego dodaj pomarańczę (ale potem już kompotu nie gotuj). Gdyby był zbyt esencjonalny, rozcieńcz go przegotowaną wodą, dopraw sokiem z cytryny i cukrem. Podawaj na zimno.

Kompot z suszu - Zdjęcia

Kompot z suszu - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy