Przepis na: Kolorowy ryż

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,mieszanka warzywna ,natka pietruszki ,olej ,papryka ,ryż ,sól ,zioła prowansalskie ):

  • szklanka ryżu
  • średniej wielkości posiekana cebula
  • 2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem
  • łyżka czerwonej lub żółtej papryki pokrojonej w kosteczkę
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • zioła prowansalskie (niekoniecznie)
  • zielona pietruszka do posypania na talerzu (niekoniecznie)

Przepis:

Kolorowy ryż
Posiekaną cebulę zeszklij w rondlu na oleju, dorzuć pozostałe warzywa i podsmażaj, nie rumieniąc, na małym ogniu przez kilka minut. Do rondla z warzywami wsyp nie ugotowany ryż i zioła prowansalskie. Dodaj sól, a następnie dolej 2 szklanki wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż do wchłonięcia wody przez ryż. Jeśli chcesz uzyskać potrawę bardziej treściwą, na koniec możesz dodać kawałki ugotowanego mięsa drobiowego, szynki lub jajka na twardo.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Kolorowy ryż do jedzenia

    Jak w temacie - jak zrobić? Znam sposób na: - żółty - kurkuma lub curry - czerwony - gotować z burakiem - pomarańczowy - gotować z marchewką. Znacie jeszcze jakieś inne sposoby na inne kolory?

  • Re: Kolorowy ryż do jedzenia

    sok ze szpinaku

  • Re: Kolorowy ryż do jedzenia

    Zielony ze szpinakiem.

  • Kolorowy Ryż

    dlaczego zawsze tak duzo tych skladnikow ??? do kupy, wymieszane, mydlo i powidlo a o smak nigdy nie chodzi. To polskie zarcie jest obrzydliwe i bezmyslne. Uproscic, usubtelnic prosze... asiazlasu PS ryz sie nauczyc gotowac to juz by bylo niezle - papke mi zawsze podaja :-(

  • Re: Dania z czasów PRLu

    Z ryżu dmuchanego i topionych cukierków toffi, to się robiło szyszki. Wyjątkowe paskudztwo. Ale dobry był kolorowy ryż dmuchany w polewie. Tylko trudno dostępny. I niezapomniane twarde cukierki krojone z rulonika, w przekroju mające kwiatki. W metalowych pudełkach...smak dzieciństwa. Mam jeszcze

  • Kolorowy ryż - jak zrobić???

    Mam jutro imieniny i chciałabym zrobić wrażenie na teściowej. Wymyśliłam sobie kolorowy ryż, tylko teraz nie wiem jak go zrobić. Wiem, że na żółto dodaje się kurkumę, a na zielono??? I kiedy to sie dodaje, w trakcie gotowania? Z góty dzięki za pomoc :-)))))

  • Kolorowy ryż

    ok

  • Re: A może wątek kulinarny VIII

    KOLOROWY RYŻ I 2 torebki ryżu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki masła, sól, pieprz Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodaj natkę pietruszki i masło. Przypraw do solą i pieprzem do smaku.