Przepis na: Knedle ze śliwkami

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta ,cukier ,jajka ,masło ,mąka ,sól ,śliwki ,śmietana ,ziemniaki ):

  • ciasto: 70 dag ziemniaków
  • ćwierć kilograma mąki
  • jajko
  • sól
    nadzienie: pół kilograma śliwek węgierek
    do polania: 2 łyżki bułki tartej i 3 łyżki masła
  • śmietana z cukrem

Przepis:

Knedle ze śliwkami
Śliwki umyj i osusz. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj, obierz i przepuść przez maszynkę lub praskę. (Można od biedy najpierw ziemniaki obrać, rozgotować i starannie utłuc). W dużym płaskim rondlu wstaw wodę. Z przestudzonych ziemniaków i reszty składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałek o średnicy ok. 3 cm i pokrój na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszcz dłonią i zawiń weń śliwkę, zlepiając dokładnie brzegi. Knedle wrzucaj partiami na wrzącą osoloną wodę, zamieszaj, a po 2-3 minutach od zagotowania wyjmij łyżką cedzakową. Osączone knedle ułóż na półmisku i polej masłem ze zrumienioną bułeczką. Osobno podaj śmietanę z cukrem.
Uwaga: ciasto na knedle można też robić bez jajka, ale wtedy trzeba do niego dolać odrobinę wody. Na nadzienie nadają się również kawałki obranych jabłek albo truskawki. Poza sezonem możemy skorzystać z mrożonek (zamrożone owoce owijamy ciastem i szybko wrzucamy do wrzątku).

Knedle ze śliwkami - Zdjęcia

Knedle ze śliwkami - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Knedle ze śliwkami

    witam, pierwszy raz robiłam i jadłam, pycha Ciasto jak na kopytka plus łyżkę mąki ziemniaczanej,to każdej śliwki daje pół łyżeczki cukru pudru i zawijam w ciasto

  • Re: Knedle ze śliwkami

    jednak najlepij smakują jak ktoś zrobi i poda!

  • Re: Gotowanie wielopokoleniowe

    Jako łodzianka potwierdzam - ale zawsze słyszałam o knedlach ze śliwkami i kapustą, o knedlach z jagodami słyszę pierwszy raz.

  • Re: Gotowanie wielopokoleniowe

    U mnie jadło się knedle ze śliwkami, a do tego młoda kapusta i gulasz. Brzmi dziwnie, bo w knedlach w środku jest cukier, ale jadłam tak od zawsze i to naprawdę smaczne połączone.

  • Re: Czego dawno nie jadłyście/piłyście...

    Knedli ze śliwką , pierogów leniwych i z jagodami , szarych klusek , pampuchy z sosem truskawkowym , nie jadłam odkąd mama nie żyje juz 5 lat :(

  • Re: Czego dawno nie jadłyście/piłyście...

    malinowych pysznych pomidorów, dojrzewjaacych na słońcu... albo te soczyste bawole serca... TO z warzyw, a z owoców to nasze polskie truskawy! A z potraw to całe wieki nie jedliśmy zupy szczawiowej i knedli ze śliwkami... Pozdrawiam Renia (i Tom)

  • Re: Czym poczęstować Araba

    Jeśli są wyznawcami islamu raczej zrezygnuj z potraw i dodatków mięsnych. Wieprzowina, wykluczona. Nawet z kurczakiem czy indykiem uważałabym. Jeśli są chrześcijanami nie musisz. Możesz podać placki ziemniaczane, duszone lub grilowane warzywa, knedle ze śliwkami, naleśniki z serem, makaron z

  • Re: Comfort foods

    knedle ze śliwkami, bezy z kremem kawowym, naleśniki z serem i rodzynkami albo z dżemem, rogaliki z masłem, dżemem i kakao, pizza, wszelkie torty i ciastka z kremem, zapiekanki, frytki, lody z bitą śmietaną, czekoladki-praliny, ptasie mleczko, zupa zacierkowa, kaszka manna na słodko, ryż ze