Zobacz inne przepisy
Przepis na: Knedle ze śliwkami
Składniki( bułka tarta ,cukier ,jajka ,masło ,mąka ,sól ,śliwki ,śmietana ,ziemniaki ):
- 70 dag ziemniaków
- ćwierć kilograma mąki
- jajko
- sól
nadzienie: pół kilograma śliwek węgierek - do polania: 2 łyżki bułki tartej i 3 łyżki masła
- śmietana lub jogurt z cukrem.
Przepis:
Uwaga: ciasto na knedle można też robić bez jajka, ale wtedy trzeba do niego dodać odrobinę wody. Na nadzienie nadają się również kawałki jabłek albo truskawki. Poza sezonem można skorzystać z mrożonek (zamrożone owoce owijamy ciastem i wrzucamy do wrzątku).
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Kulinarnie. Co Wasze Babcie dobrego gotowały?
Zupę wiśniową, knedle ze śliwkami, powidła śliwkowe.
-
Re: Listopadowe witanki !!!!
Ja dziś się byczyłam w łóżku z kotami.Ala zrobiła knedle ze śliwkami i zrobiła serniczek..Jutro ja będę kucharzyła,mięsko zamarynowane. Dobranoc,śpijcie dobrze.
-
Re: Hey piękne (fotki)
:) Nie znam litości. Jutro mamę poproszę o knedle ze śliwkami dla wnuczki. Poczuje wiatr w żagle.
-
Re: Kulinarnie. Co Wasze Babcie dobrego gotowały?
Wszystkie tzw "kluchy" ale najbardziej pamiętam knedle ze śliwkami, polane masłem z bułką tartą i cukrem. I deser - legumina - takie żółte cos z białą pianką. Ogólnie super gotowała , ale te 2 potrawy rzadko teraz się spotyka, to miło wspominam :)
-
Re: Dania czy produkty do których dorosłam
Dorosłam do wszystkiego, ale są rzeczy, które przełknę z trudnością: surowe pomidory (przetwory uwielbiam), truskawki i czekolada. Nie przełknę knedli ze śliwkami i mleka.
-
Re: Zabawa forumowa
Mała imprezka - knedle ze śliwką pieczone
-
Re: Smaki dzieciństwa
Z lat zdecydowanie dziecinnych czyli circa początek lat 70-ych pamiętam knedle ze śliwkami i grochową wojskową robione przez dziadka. Był mistrzem. A jak byłam chora i dziadek przyjeżdżał zajmować się chorą wnuczką, to na śniadanie życzyłam sobie kaszę manną z wrzuconymi i roztopionym i kostkami
-
Re: Szare vs czarne kluski
U nas były tylko kopytka, leniwe i knedle ze śliwkami. Niczego innego nie było. Dziś z tych trzech robię tylko kopytka, choć częściej kupuje gotowe gnocchi bom leniwa ?