Zobacz inne przepisy
Przepis na: Knedle ze śliwkami
Składniki( bułka tarta ,cukier ,jajka ,masło ,mąka ,sól ,śliwki ,śmietana ,ziemniaki ):
- 70 dag ziemniaków
- ćwierć kilograma mąki
- jajko
- sól
nadzienie: pół kilograma śliwek węgierek - do polania: 2 łyżki bułki tartej i 3 łyżki masła
- śmietana lub jogurt z cukrem.
Przepis:
Śliwki umyj, osusz i wydryluj. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj, obierz i przepuść przez maszynkę lub praskę. (Można od biedy najpierw ziemniaki obrać, rozgotować i starannie utłuc). W dużym płaskim rondlu wstaw wodę. Z przestudzonych ziemniaków i reszty składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałek o średnicy ok. 3 cm i pokrój na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszcz dłonią i zawiń weń śliwkę, zlepiając dokładnie brzegi. Knedle wrzucaj partiami na wrzącą osoloną wodę, zamieszaj, a po 23 minutach od zagotowania wyjmij łyżką cedzakową. Osączone knedle ułóż na półmisku i polej masłem ze zrumienioną bułeczką lub śmietaną albo jogurtem z cukrem.
Uwaga: ciasto na knedle można też robić bez jajka, ale wtedy trzeba do niego dodać odrobinę wody. Na nadzienie nadają się również kawałki jabłek albo truskawki. Poza sezonem można skorzystać z mrożonek (zamrożone owoce owijamy ciastem i wrzucamy do wrzątku).
Uwaga: ciasto na knedle można też robić bez jajka, ale wtedy trzeba do niego dodać odrobinę wody. Na nadzienie nadają się również kawałki jabłek albo truskawki. Poza sezonem można skorzystać z mrożonek (zamrożone owoce owijamy ciastem i wrzucamy do wrzątku).