Przepis na: Knedle z mrożonymi śliwkami lub truskawkami
Zgłoś błąd
- ok. 50 dag ( jedno opakowanie) mrożonych śliwek lub truskawek
ciasto: 70 dag ziemniaków
- 1-2 szklanki mąki
- 1 żółtko (niekoniecznie)
- sól
Przepis:
Ziemniaki obierz, ugotuj, a kiedy będą już bardzo miękkie, odcedź i gorące przepuść przez maszynkę lub praskę. Przestudzone ziemniaki wymieszaj szybko z mąką i ewentualnie żółtkiem (albo całym jajkiem). Zagotuj w dużym rondlu osoloną wodę. Z ciasta knedlowego odrywaj kawałeczki wielkości śliwki, (dzieci chętnie pomogą) spłaszczaj je w dłoniach, po czym szczelnie owijaj nimi owoce dokładnie zlepiając brzegi ciasta. Knedle wrzucaj do wrzątku partiami. Po wrzuceniu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Po ok. 4-ch minutach po wypłynięciu do góry wyjmuj je łyżką cedzakową do salaterki. Polej masłem ze zrumienioną bułeczką. Podawaj ze śmietaną i cukrem.