Przepis na: Kładzione kluski lub smażone kotleciki z kaszy manny

Zgłoś błąd

Składniki( gałka muszkatałowa , jajka , kasza manna , masło , mleko , sól , twaróg ):

  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
  • 10 dag pokruszonego białego sera
  • sól

Przepis:

Kładzione kluski lub smażone kotleciki z kaszy manny
Zagotuj półtorej szklanki mleka z 2 łyżkami masła i solą. Resztę mleka wymieszaj z kaszą i wlej powoli do wrzącego płynu. Gotuj, cały czas mieszając, na małym ogniu, aż kasza zacznie odstawać od brzegów naczynia. Kiedy trochę ostygnie, wymieszaj z jajkami, dopraw solą i gałką. Na osolony wrzątek kładź łyżeczką kluseczki. Gotuj trzy minuty od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz. Polej stopionym masłem i posyp serem.
Żeby zrobić kotleciki do ugotowanej kaszy dodaje się jeszcze kilka łyżek parmezanu lub innego startego żółtego sera. Uformowane kotleciki panieruje się w jajku oraz bułce tartej i smaży na patelni. Kotleciki można podawać z sosem (np. pomidorowym ) i surówkami.

Zobacz inne przepisy