Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kładzione kluski lub smażone kotleciki z kaszy manny
Składniki( gałka muszkatałowa ,jajka ,kasza manna ,masło ,mleko ,sól ,twaróg ):
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
- 10 dag pokruszonego białego sera
- sól
Przepis:

Zagotuj półtorej szklanki mleka z 2 łyżkami masła i solą. Resztę mleka wymieszaj z kaszą i wlej powoli do wrzącego płynu. Gotuj, cały czas mieszając, na małym ogniu, aż kasza zacznie odstawać od brzegów naczynia. Kiedy trochę ostygnie, wymieszaj z jajkami, dopraw solą i gałką. Na osolony wrzątek kładź łyżeczką kluseczki. Gotuj trzy minuty od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz. Polej stopionym masłem i posyp serem.
Żeby zrobić kotleciki do ugotowanej kaszy dodaje się jeszcze kilka łyżek parmezanu lub innego startego żółtego sera. Uformowane kotleciki panieruje się w jajku oraz bułce tartej i smaży na patelni. Kotleciki można podawać z sosem (np. pomidorowym ) i surówkami.
Żeby zrobić kotleciki do ugotowanej kaszy dodaje się jeszcze kilka łyżek parmezanu lub innego startego żółtego sera. Uformowane kotleciki panieruje się w jajku oraz bułce tartej i smaży na patelni. Kotleciki można podawać z sosem (np. pomidorowym ) i surówkami.