Przepis na: Kluski przecierane (bez mleka, jajek, glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( kleik kukurydziany , mąka bezglutenowa , sól , woda ):

  • 2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego Nestlé lub Bobovita
  • 1 szklanki wody
  • 3 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli

Przepis:

Kluski przecierane (bez mleka, jajek, glutenu)
Do miski wsyp kleik, dolej wodę i wymieszaj, wsyp sól i mąkę i wyrób łyżką albo ręką ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na kładzione kluski. Do garnka wlej wodę, zagotuj, posól (1/3 łyżeczki). Garnek postaw na gazie, połóż na nim tarkę o dużych otworach i przesuwając łyżką ciasto po tarce, przetrzyj je do garnka z wrzątkiem. Gotuj od momentu wypłynięcia 3-4 min.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu