Przepis na: Kluski półfrancuskie ze śliwkami

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier , jajka , masło , masło , mąka , mleko , śliwki , woda ):

  • ciasto: 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • woda lub mleko
  • sól
    nadzienie: pół kilograma śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Przepis:

Kluski półfrancuskie ze śliwkami
Masło utrzyj na pulchną masę, wrzuć jajka (po jednym), lekko posól, wsyp mąkę i dodaj tyle płynu, by ciasto dało się łatwo nabierać na łyżkę. Wyrabiaj je starannie na gładką masę. Zagotuj i osól wodę. Kładź kluski łyżką na wrzątek, a po wypłynięciu wyjmuj łyżką cedzakową i odsączaj. Poczekaj, aż ostygną. Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Śliwki umyj i wydryluj. Wymieszaj z kluskami oraz cukrem i przełóż do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Na wierzchu ułóż kawałeczki masła i posyp bułką tartą. Zapiekaj ok. 20 min.
Ze śliwkami można też zapiekać ugotowany makaron albo ryż.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy