Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kluski półfrancuskie ze śliwkami
Składniki( bułka tarta ,cukier ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mleko ,śliwki ,woda ):
- Ciasto: 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- woda lub mleko
- sól
nadzienie: pół kilograma śliwek węgierek - 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
Przepis:

Masło utrzyj na pulchną masę, wrzuć jajka (po jednym), lekko posól, wsyp mąkę i dodaj tyle płynu, by ciasto dało się łatwo nabierać na łyżkę. Wymieszaj je starannie na gładką masę. Zagotuj i osól wodę. Kładź kluski łyżką na wrzątek, a po wypłynięciu wyjmuj łyżką cedzakową i odsączaj. Poczekaj, aż ostygną. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Śliwki umyj i wydryluj. Wymieszaj z kluskami oraz cukrem i przełóż do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Na wierzchu ułóż kawałeczki masła i posyp bułką tartą. Zapiekaj ok. 20 min.
Ze śliwkami można też zapiekać makaron albo ryż.
Śliwki umyj i wydryluj. Wymieszaj z kluskami oraz cukrem i przełóż do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Na wierzchu ułóż kawałeczki masła i posyp bułką tartą. Zapiekaj ok. 20 min.
Ze śliwkami można też zapiekać makaron albo ryż.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Kluski półfrancuskie ze śliwkami
Dla półtorarocznego dziecka pół kilo śliwek i dwie szklanki mąki to o wiele za dużo jak na jeden posiłek.