Przepis na: Kluski kładzione z jabłkami
Zgłoś błąd
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- jabłka
- sól
- stopione masło ze zrumienioną bułką tartą
- śmietana lub jogurt
- cukier do posypania
Przepis:
Wymieszaj mąkę z żółtkami i mlekiem. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych pokrój w drobną kostkę. Ubij na sztywno pianę z białek i dodaj ją, mieszając delikatnie, do żółtkowej masy. Dodaj jabłka. Kluski kładź łyżką na wrzącą, lekko osoloną wodę. Po kilku minutach, gdy się ugotują, wyjmuj je łyżką cedzakową do salaterki. Polej stopionym masłem ze zrumienioną tartą bułką. Na talerzach można kluski polać śmietaną (lub jogurtem) i posłodzić.
Uwaga: Jeśli chcesz usmażyć jabłka w cieście, użyj mniej mąki (szklankę), a zamiast mleka - śmietany lub śmietany zmieszanej z mlekiem.