Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kluski (lub placuszki) z kaszy kukurydzianej z twarogiem (bez glutenu)
Składniki( gałka muszkatałowa ,jajka ,kasza kukurydziana ,masło ,mleko ,sól ,twaróg ,woda ):
- szklanka kaszy kukurydzianej
- 2 szklanki mleka lub wody (albo mleka zmieszanego z wodą)
- łyżka masła
- jajko
- 20 dag (szklanka) twarogu
- gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
- sól
Przepis:

Zagotuj mleko z masłem i solą. Powoli, stale mieszając, wsypuj do wrzątku kaszę. Nie przerywaj mieszania. Gotuj na małym ogniu do chwili, gdy kasza wyraźnie zgęstnieje. Przestudzoną wymieszaj dokładnie z jajkiem i twarogiem, dopraw solą i ew. gałką.
Z masy formuj kluski w kształcie leniwych pierogów. W większym rondlu zagotuj posoloną wodę i wrzucaj do niej kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze dwie, trzy minuty, a potem wyjmij łyżką cedzakową na talerz. Polej stopionym masłem lub masłem ze zrumienioną tartą bułką (albo po prostu posyp gorące kluski kawałeczkami masła).
Podawaj na słono (np. z sosem pomidorowym lub keczupem) albo słodko (z cukrem, śmietaną). Z masy możesz też zrobić placuszki. Uformuj płaskie kotleciki i smaż je z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawaj na słono lub na słodko.
Kaszę kukurydzianą można zastąpić manną, jeśli nie gotujesz dla alergika.
Z masy formuj kluski w kształcie leniwych pierogów. W większym rondlu zagotuj posoloną wodę i wrzucaj do niej kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze dwie, trzy minuty, a potem wyjmij łyżką cedzakową na talerz. Polej stopionym masłem lub masłem ze zrumienioną tartą bułką (albo po prostu posyp gorące kluski kawałeczkami masła).
Podawaj na słono (np. z sosem pomidorowym lub keczupem) albo słodko (z cukrem, śmietaną). Z masy możesz też zrobić placuszki. Uformuj płaskie kotleciki i smaż je z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawaj na słono lub na słodko.
Kaszę kukurydzianą można zastąpić manną, jeśli nie gotujesz dla alergika.