Przepis na: Kluski (lub placuszki) z kaszy kukurydzianej z twarogiem (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( gałka muszkatałowa , jajka , kasza kukurydziana , masło , mleko , sól , twaróg , woda ):

  • szklanka kaszy kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka lub wody (albo mleka zmieszanego z wodą)
  • łyżka masła
  • jajko
  • 20 dag (szklanka) twarogu
  • gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
  • sól

Przepis:

Kluski (lub placuszki) z kaszy kukurydzianej z twarogiem (bez glutenu)
Zagotuj mleko z masłem i solą. Powoli, stale mieszając, wsypuj do wrzątku kaszę. Nie przerywaj mieszania. Gotuj na małym ogniu do chwili, gdy kasza wyraźnie zgęstnieje. Przestudzoną wymieszaj dokładnie z jajkiem i twarogiem, dopraw solą i ew. gałką.
Z masy formuj kluski w kształcie leniwych pierogów. W większym rondlu zagotuj posoloną wodę i wrzucaj do niej kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze dwie, trzy minuty, a potem wyjmij łyżką cedzakową na talerz. Polej stopionym masłem lub masłem ze zrumienioną tartą bułką (albo po prostu posyp gorące kluski kawałeczkami masła).
Podawaj na słono (np. z sosem pomidorowym lub keczupem) albo słodko (z cukrem, śmietaną). Z masy możesz też zrobić placuszki. Uformuj płaskie kotleciki i smaż je z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawaj na słono lub na słodko.
Kaszę kukurydzianą można zastąpić manną, jeśli nie gotujesz dla alergika.

Zobacz inne przepisy