Przepis na: Klops z zielonego groszku i szynki
Zgłoś błąd
- 25 dag gotowanej szynki
- czerstwa pszenna bułeczka
- pół kg łuskanego groszku
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- szklanka mleka
- 4 jajka
- łyżka curry
- sól i pieprz
- olej do natłuszczenia formy
- folia aluminiowa do przykrycia
Przepis:
Bułkę namocz w niewielkiej ilości mleka. Odciśnij, przepuść wraz z szynką przez maszynkę, następnie wymieszaj z 2 żółtkami, solą i pieprzem. 3 łyżki masła rozpuść na patelni i dodaj mąkę. Mieszając, by nie potworzyły się grudki, dolej powoli mleko. Dopraw solą, pieprzem i curry. Wciąż mieszając, podgrzewaj sos na małym ogniu, aż się zagęści. Groszek duś do miękkości z łyżką masła, odrobiną wody i soli. Zdejmij z ognia, dodaj 2 żółtka i zmiksuj. Wymieszaj z sosem. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Białka ubij na sztywno, po czym połowę piany wymieszaj z masą groszkową, a połowę z szynkową. Wyłóż do formy obie masy: na dno groszkową, na wierzch szynkową. Przykryj folią. Piecz ok. 45 min. Klops można jeść na ciepło lub na zimno.