Przepis na: Klops z zielonego groszku i szynki

Zgłoś błąd

Składniki( bułka , groszek , jajka , masło , mąka , mleko , olej , pieprz , ryż , sól , szynka ):

  • 25 dag gotowanej szynki
  • czerstwa pszenna bułeczka
  • pół kg łuskanego groszku
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • łyżka curry
  • sól i pieprz
  • olej do natłuszczenia formy
  • folia aluminiowa do przykrycia

Przepis:

Klops z zielonego groszku i szynki
Bułkę namocz w niewielkiej ilości mleka. Odciśnij, przepuść wraz z szynką przez maszynkę, następnie wymieszaj z 2 żółtkami, solą i pieprzem. 3 łyżki masła rozpuść na patelni i dodaj mąkę. Mieszając, by nie potworzyły się grudki, dolej powoli mleko. Dopraw solą, pieprzem i curry. Wciąż mieszając, podgrzewaj sos na małym ogniu, aż się zagęści. Groszek duś do miękkości z łyżką masła, odrobiną wody i soli. Zdejmij z ognia, dodaj 2 żółtka i zmiksuj. Wymieszaj z sosem. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Białka ubij na sztywno, po czym połowę piany wymieszaj z masą groszkową, a połowę z szynkową. Wyłóż do formy obie masy: na dno groszkową, na wierzch szynkową. Przykryj folią. Piecz ok. 45 min. Klops można jeść na ciepło lub na zimno.