Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kisiel żurawinowy lub porzeczkowy
Składniki( cukier ,mąka ziemniaczana ,owoce ):
- pół kilograma owoców
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek cukru
Przepis:

Umyte i przebrane owoce ułóż na sicie, przelej wrzątkiem i przetrzyj do miski. Wytłoczyny z sita przełóż do rondelka, dolej dwie i pół szklanki wody, zagotuj i przecedź do drugiego rondelka. Wywar posłódź i znowu zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź niewielką ilością zimnej wody (dwie trzecie szklanki) i wlej, cały czas mieszając, do wrzącego wywaru. Kiedy zgęstnieje, odstaw z ognia i od razu wymieszaj z surowym przecierem z owoców.
Podawaj na ciepło lub zimno. Kisiel można polać śmietanką lub przybrać bitą śmietaną.
Podawaj na ciepło lub zimno. Kisiel można polać śmietanką lub przybrać bitą śmietaną.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Kisiel żurawinowy lub porzeczkowy
za dużo roboty. ja po prostu zmiksowalam żurawiny i zmieszalam z krochmalem. pycha!