Przepis na: Kisiel żurawinowy lub porzeczkowy

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , mąka ziemniaczana , owoce ):

  • pół kilograma owoców
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru

Przepis:

Kisiel żurawinowy lub porzeczkowy
Umyte i przebrane owoce ułóż na sicie, przelej wrzątkiem i przetrzyj do miski. Wytłoczyny z sita przełóż do rondelka, dolej dwie i pół szklanki wody, zagotuj i przecedź do drugiego rondelka. Wywar posłódź i znowu zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź niewielką ilością zimnej wody (dwie trzecie szklanki) i wlej, cały czas mieszając, do wrzącego wywaru. Kiedy zgęstnieje, odstaw z ognia i od razu wymieszaj z surowym przecierem z owoców.
Podawaj na ciepło lub zimno. Kisiel można polać śmietanką lub przybrać bitą śmietaną.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy