Przepis na: Kisiel z owoców świeżych lub mrożonych
Zgłoś błąd
- 25 dag miękkich owoców (najlepsze są żurawiny ale mogą też być porzeczki lub inne owoce)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru (lub więcej w zależności od rodzaju owoców i upodobań)
Przepis:
Owoce ułóż na sicie, przelej wrzątkiem i przetrzyj do miski. Wytłoczyny z sita przełóż do rondelka, wlej do niego półtorej szklanki wody, zagotuj. Przecedź do drugiego rondla, osłodź i znowu zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź zimną wodą (wystarczy pół szklanki) i wlej, cały czas mieszając, do wrzącego wywaru. Kiedy zgęstnieje, odstaw z ognia i od razu dodaj surowy przecier z owoców. Wymieszaj. Podawaj na ciepło lub zimno. Można polać śmietanką lub bitą śmietaną.
Uwaga: Taki kisiel można też podawać starszym niemowlętom.