Przepis na: Kisiel owocowy

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,mąka ziemniaczana ,owoce ,woda ):

  • 40 dag owoców (świeżych lub mrożonych)
  • półtorej szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis:

Kisiel owocowy
Przygotuj owoce (wszystko jedno jakie) - umyj, w razie potrzeby wydryluj i osącz. Zagotuj w rondlu szklankę wody z cukrem, wrzuć owoce, rondel przykryj i gotuj chwilkę, żeby owoce zmiękły (im krócej, tym zdrowiej i smaczniej). Przetrzyj je przez sito lub zmiksuj. Otrzymany przecier zagrzej i wlej do niego mąkę rozprowadzoną połową szklanki zimnej wody. Mieszając doprowadź do wrzenia. Gotowy kisiel przelej do salaterki lub do miseczek.
Podawaj na ciepło lub na zimno, polany słodką śmietanką.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy