Przepis na: Kisiel owocowy

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , mąka ziemniaczana , owoce , woda ):

  • 25 dag świeżych lub mrożonych owoców (truskawki maliny porzeczki jagody)
  • 2 szklanki wody
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis:

Kisiel owocowy
Odlej pół szklanki wody i rozprowadź w niej mąkę ziemniaczaną. Pozostałą wodę wlej do rondelka, doprowadź do wrzenia, wsyp owoce i cukier (do smaku). Gotuj przez chwilę, a następnie, mieszając, wlej powoli wodę z mąką. Nie przerywając mieszania, by nie powstały grudki, gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmij z kuchenki i wlej do jednej większej lub kilku mniejszych miseczek. Przed dodaniem mąki ziemniaczanej owoce można przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Tuż przed podaniem zimny już kisiel można udekorować bitą śmietaną.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu