Przepis na: Keks biszkoptowy

Zgłoś błąd

Składniki( bakalie , cukier puder , esencja waniliowa , jajka , mąka , ocet , olej , proszek do pieczenia , sok z cytryny ):

  • 5 jaj
  • 1.5 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny lub octu
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do natłuszczenia formy
  • bułeczka do jej posypania
  • 1/2 szklanki bakalii

Przepis:

Keks biszkoptowy
Nagrzej piekarnik do średniej ( 200 st. C ) temperatury. Zółtka utrzyj z cukrem, stopniowo dodając do nich cytrynę lub ocet. Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę Dodaj do utartych żółtek pianę, mąkę i bakalie. Delikatnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do przygotowanej ( natłuszczonej i wysypanej tartą bułką) formy. Piecz ok. 40- 50 min.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Keks biszkoptowy z bakaliami

    Tradycyjnie pokazujesz nam świąteczne wypieki wcześniej, żebyśmy mogli jeszcze wykorzystać przepisy? :) Gdyby nie to, że upiekłam już Christmas cake, wykorzystałabym ten na pewno, bo idea keksu biszkoptowego bardzo mi się podoba.

  • Keks biszkoptowy z bakaliami

    Przepis ze starego zeszytu. Bakalie kroję niezbyt drobno. To szybkie i łatwe ciasto, takie w starym stylu. Najlepsze ze szklanką mleka. Polecam :) Świąteczny keks biszkoptowy 5 jajek 250 g mąki 250 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka oleju 1 łyżka octu 400 -500 g bakalii do keksu

  • Keks biszkoptowy

    Składniki: * 5 jaj * 25 dag mąki pszennej * aromat waniliowy * 25 dag cukru pudru * 1 łyżka octu (może być winny) * margaryna i bułka tarta do formy * bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, suszone figi, daktyle, wiśnie, itp. (około 20 dag) Żółtka u

  • Re: Keks biszkoptowy

    najbardziej podoba mi się ta ładna przekrojona figa pośrodku, tak ładnie na mnie patrzy ;) -- You are the tiger burning bright... Bica

  • Re: Keks biszkoptowy

    Ładny. Można mu zaufać.

  • Re: Keks biszkoptowy

    Dorotus, pieke dokladnie z takiego samego przepisu! Mam go od Babci, z jakiejs jej starej ksiazki kucharskiej i szczerze powiem, ze jest to najlepszy keks, jaki jadlam! Pyszny, prawda? ;-) Pewnie wiesz, ze najlepszy jest kilka dni po upieczeniu... Jeden zawsze zawijam w folie i usuwam na kilka

  • Re: Keks biszkoptowy

    To prawda, pyszny! Nie wiedziałm, że najlepszy jest w kilka dni po upieczeniu...bo nigdy tyle nie wytrzymał :), ale to dobra rada przed Wielką Noca, bo mozna zaoszczedzic sobie pracy i upiec wczesniej. pzdr -- home is where the heart is... moje SŁOD

  • Re: Keks biszkoptowy z bakaliami

    oczywiście wolę już. przepraszam za błąd. Zmieniłem ostatnio klawiaturę i nie mogę się do niej przyzwyczaić, chyba znowu będę musiał ją zmienić. Ta zupełnie mi nie pasuje. Alt nie wciska się zupełnie za każdym razem muszę poprawiać. shiwt podobnie. nie mówiąc już o innych klawiszach. -- Zostaw