Przepis na: Kawior z bakłażana
Zgłoś błąd
- duży bakłażan
- 2 ząbki czosnku (lub więcej)
- 3 łyżki oliwy
- cytryna
- jajko na twardo (niekoniecznie)
- sól
- natka pietruszki do przybrania
- pomidor (niekoniecznie)
Przepis:
Bakłażan owiń folią aluminiową i upiecz (jest gotowy, gdy widelec wchodzi weń jak w masło). Wyjmij z piekarnika, ostudź i obierz ze skórki. Utrzyj w misce na jednolitą masę miąższ z bakłażana, zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek, wlewaną stopniowo oliwę i sok z cytryny, oraz (ewentualnie) posiekane jajko. Posól. Podawaj jako zimną przystawkę z przybraniem z natki pietruszki i (ewentualnie) ćwiartek pomidora. Zamiast czosnku do przygotowania bakłażanowego kawioru można użyć drobno posiekanej cebulki.