Przepis na: Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cukier waniliowy , cynamon , kasza jaglana , masło , masło , mleko , olej , sól , śliwki , śmietana , woda , woda ):

  • Półtorej szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 2 szklanki mleka)
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag śliwek
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • sól
  • masło lub olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia
  • śmietana do polania.

Przepis:

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami
Kaszę wsyp do rondla i zalej gotującą się wodą. Dodaj łyżkę masła, posól i gotuj pod przykryciem około pół godziny - nie powinna być całkiem miękka. Nagrzej piekarnik do 170 - 180°C, przygotuj naczynie do zapiekania. Śliwki umyj, osącz, usuń pestki, oprósz częścią cukru zwykłego i waniliowego oraz cynamonem. Gorącą kaszę wymieszaj z resztą cukru i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami na przemian ze śliwkami (kasza powinna stanowić pierwszą i ostatnią warstwę). Posyp wierzch kawałeczkami masła. Zapiekaj pod przykryciem przez 30 - 40 min.
Podawaj z cukrem waniliowym i śmietaną. Do kaszy można przed zapieczeniem dodać orzechów lub rodzynek, a zamiast śliwek użyć jabłek lub rabarbaru.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy