Przepis na: Kartoflanka przecieranka

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , kapusta , koperek , marchewka , masło , mąka , mleko , natka pietruszki , pietruszka , seler , sól , śmietana , włoszczyzna , ziemniaki ):

  • kilogram ziemniaków
  • włoszczyzna bez kapusty
  • czyli: pietruszka
  • 1 lub 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora lub cebulka
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • zielenina (natka lub koperek)
  • sól do smaku

Przepis:

Kartoflanka przecieranka
Wszystkie warzywa oczyść i opłucz, pokrój na drobne kawałki, wrzuć do rondla i wlej półtora litra wrzątku. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Przetrzyj zupę przez sito (lub zmiksuj), wlej do niej mleko wymieszane z mąką, ponownie zagotuj. Dodaj masło i śmietanę. Spróbuj, czy nie trzeba dosolić.
Kartoflankę podawaj z natką pietruszki i groszkiem ptysiowym lub z dodatkiem świeżego pieczywa, grzanek, paluszków. Zupę można zaprawić żółtkiem rozprowadzonym śmietaną lub odrobiną mleka i podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia, żeby żółtko się nie ścięło.
W tym przepisie można dowolnie podmieniać warzywa. W zależności od składników i proporcji, przecieranki różnić się będą smakiem i kolorem. Na taką zupę krem świetnie nadają się też brokuły, zielony groszek, kalafiory, brukselka, szparagi sucha fasola czy groch (po namoczeniu). Podana w filiżance z odpowiednimi dodatkami, nadaje się nawet na wytworne przyjęcie.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy