Przepis na: Kartoflanka przecieranka

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( cebula ,kapusta ,koperek ,marchewka ,mas³o ,m±ka ,mleko ,natka pietruszki ,pietruszka ,seler ,sól ,¶mietana ,w³oszczyzna ,ziemniaki ):

  • kilogram ziemniaków
  • w³oszczyzna bez kapusty
  • czyli: pietruszka
  • 1 lub 2 marchewki
  • kawa³ek selera
  • kawa³ek pora lub cebulka
  • 2 ³y¿ki m±ki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 ³y¿ki ¶mietany
  • ³y¿ka mas³a
  • zielenina (natka lub koperek)
  • sól do smaku

Przepis:

Kartoflanka przecieranka
Wszystkie warzywa oczy¶æ i op³ucz, pokrój na drobne kawa³ki, wrzuæ do rondla i wlej pó³tora litra wrz±tku. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem, a¿ warzywa bêd± zupe³nie miêkkie. Przetrzyj zupê przez sito (lub zmiksuj), wlej do niej mleko wymieszane z m±k±, ponownie zagotuj. Dodaj mas³o i ¶mietanê. Spróbuj, czy nie trzeba dosoliæ.
Kartoflankê podawaj z natk± pietruszki i groszkiem ptysiowym lub z dodatkiem ¶wie¿ego pieczywa, grzanek, paluszków. Zupê mo¿na zaprawiæ ¿ó³tkiem rozprowadzonym ¶mietan± lub odrobin± mleka i podgrzaæ, nie dopuszczaj±c do wrzenia, ¿eby ¿ó³tko siê nie ¶ciê³o.
W tym przepisie mo¿na dowolnie podmieniaæ warzywa. W zale¿no¶ci od sk³adników i proporcji, przecieranki ró¿niæ siê bêd± smakiem i kolorem. Na tak± zupê krem ¶wietnie nadaj± siê te¿ broku³y, zielony groszek, kalafiory, brukselka, szparagi sucha fasola czy groch (po namoczeniu). Podana w fili¿ance z odpowiednimi dodatkami, nadaje siê nawet na wytworne przyjêcie.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy