Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kartoflana zapiekanka
Składniki( czosnek ,gałka muszkatałowa ,margaryna ,mleko ,pieprz ,sól ,ziemniaki ,żółty ser ):
- 1 kg kartofli
- 10 dag twardego sera
- 8 dkg tluszczu do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- łyzeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Przepis:

Obierz, opłucz i osusz kartofle. Pokrój je na cienkie plasterki. Dno żaroodpornego naczynia natrzyj roztartym czosnkiem. Układaj w nim warstwami kartofle, przesypując każdą warstwę utartym serem i przyprawiając gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Połóż na wierzchu kilka grudek tłuszczu. Zalej całość mlekiem, które powinno przykryć kartofle. Włóż bez przykrycia na około 90 min. do dobrze nagrzanego piekarnika. Podawaj z sałatą jako samodzielne danie.
Przygotowanie - 15 min., zapiekanie - 90 min.
Przygotowanie - 15 min., zapiekanie - 90 min.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Raaany! Ale belkot! To taka kartoflana zapiekanka
w stylu tow. Wieslawa. Czyli odcinek z cyklu: "wspomnienia z tamtych lat".... -- Latajace kaczory