Przepis na: Kartoflana zapiekanka

Zgłoś błąd

Składniki( czosnek , gałka muszkatałowa , margaryna , mleko , pieprz , sól , ziemniaki , żółty ser ):

  • 1 kg kartofli
  • 10 dag twardego sera
  • 8 dkg tluszczu do pieczenia
  • 2 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyzeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przepis:

Kartoflana zapiekanka
Obierz, opłucz i osusz kartofle. Pokrój je na cienkie plasterki. Dno żaroodpornego naczynia natrzyj roztartym czosnkiem. Układaj w nim warstwami kartofle, przesypując każdą warstwę utartym serem i przyprawiając gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Połóż na wierzchu kilka grudek tłuszczu. Zalej całość mlekiem, które powinno przykryć kartofle. Włóż bez przykrycia na około 90 min. do dobrze nagrzanego piekarnika. Podawaj z sałatą jako samodzielne danie.
Przygotowanie - 15 min., zapiekanie - 90 min.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy