Przepis na: Karpatka

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cukier puder ,esencja waniliowa ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mąka ,mąka ziemniaczana ,olej ,sól ):

  • ciasto: 10 dag masła
  • szklanka mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
  • cukier puder do posypania wierzchu
    krem waniliowy: 1 i 1/2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • kostka miękkiego masła
  • zapach waniliowy

Przepis:

Karpatka
Przygotuj dużą, płaską blachę. Piekarnik nagrzej do 200 C. Zrób ciasto jak w przepisie na ptysie. Równomiernie rozprowadź je na dnie. Wstaw do piekarnika. Po ok. 10 minutach, gdy wyrośnie (na powierzchni wypiętrzą się góry - stąd nazwa ciasta) i wierzch się zarumieni, dopiecz (a właściwie dosusz) ją w obniżonej temperaturze. Przygotuj krem. Pół szklanki mleka wlej do dużego kubka, wymieszaj dokładnie z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotuj w garnku z cukrem i zapachem waniliowym. Wlej trochę gorącego mleka do kubka i raz jeszcze zamieszaj. Garnek trzymaj na małym ogniu. Pomału wlewaj mleko z mąką i żółtkami. Zagotuj, rozcierając grudki. Gdy masa przestygnie, utrzyj ją (lub zmiksuj) z masłem. Upieczone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj kremem i przykryj drugą. Jeśli nie masz dużej blachy, podziel ciasto na pół i piecz w mniejszej. Zamiast kremu waniliowego możesz zrobić czekoladowy. Przyrządzasz go jak waniliowy, ale oprócz (lub zamiast) esencji dodajesz łyżkę kakao. Obu kremów można używać także do nadziewania ptysiów. Krem można zastąpić bitą śmietaną (potrzeba dwóch szklanek) ewentualnie z dodatkiem owoców. Karpatkę można zastąpić bitą śmietaną (potrzeba dwóch szklanek) ewentualnie z dodatkiem owoców. Karpatkę można przyrządzić bez kremu - przed pieczeniem warto wtedy posypać wierzch grubym cukrem (3 łyżki) i orzechami (4 łyżki).

Karpatka - Zdjęcia

Karpatka - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Karpatka

    Witam, przepis z YouTube Weronika domogrod, polecam bardzo dobra i łatwa

  • Re: wątek słodyczowy

    O karpatkę to bym zjadła:)

  • Re: A co dobrego w te święta?

    Karp wyszedł genialnie, makiełki takoż :D Niezły barszcz, mama zrobiła bdb karpatkę, bardzo dobry sos grzybowy. -- medal ma dwie strony: dobrą i nienajgorszą- Murakami

  • Re: A plany sylwestrowe macie?

    Jak to jakie plany? Sylwester z ematką, prosecco, koreczkami i karpatką. Mój ulubiony zestaw od paru lat :D

  • Re: Stary wątek dla nowych ematek ;)

    znałam :D to klasyk. Żałuję, że nie ma jakiejś serii "kłopoty z karpatką", "papieska kremówka w naszym łóżku", "ujowa Pavlowa". Plus edycja Halloween i tam koniecznie "paluch wiedźmy utknął w d..."

  • Re: wątek słodyczowy

    Pavlova z truskawkami Karpatka Lody cytrynowe Krem speculoos (Podaje 4 bo 2 ostatnie wymiennie zależy od pory roku, pora speculoos właśnie się zaczyna)

  • Re: wątek słodyczowy

    Lody jak dawniej- belgijska czekolada, łoooo jeżu jakie to dobre, nie wiem jak to się stało bo nie lubię lodów czekoladowych, te kocham ? Karpatka i rodzynki w czekoladzie, ale muszą być made in germany.

  • Re: Która godzina 12

    Ale opis. Zazdro wszystkiego z kondycją na czele. U mnie niedziela leniwa potwornie. Towarzystwo drzemało pod kocykami, za oknem burza, deszczyk, słońce, chmurzyska. I tam cyklicznie. Zmogło wszystkich z wyjątkiem mnie. Wykonałam karpatkę, po wieeeeeluuuu latach. Głupią myśl - i kto to teraz zje

Zobacz inne przepisy