Przepis na: Karpatka

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cukier puder ,esencja waniliowa ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mąka ,mąka ziemniaczana ,olej ,sól ):

  • ciasto: 10 dag masła
  • szklanka mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
  • cukier puder do posypania wierzchu
    krem waniliowy: 1 i 1/2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • kostka miękkiego masła
  • zapach waniliowy

Przepis:

Karpatka
Przygotuj dużą, płaską blachę. Piekarnik nagrzej do 200 C. Zrób ciasto jak w przepisie na ptysie. Równomiernie rozprowadź je na dnie. Wstaw do piekarnika. Po ok. 10 minutach, gdy wyrośnie (na powierzchni wypiętrzą się góry - stąd nazwa ciasta) i wierzch się zarumieni, dopiecz (a właściwie dosusz) ją w obniżonej temperaturze. Przygotuj krem. Pół szklanki mleka wlej do dużego kubka, wymieszaj dokładnie z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotuj w garnku z cukrem i zapachem waniliowym. Wlej trochę gorącego mleka do kubka i raz jeszcze zamieszaj. Garnek trzymaj na małym ogniu. Pomału wlewaj mleko z mąką i żółtkami. Zagotuj, rozcierając grudki. Gdy masa przestygnie, utrzyj ją (lub zmiksuj) z masłem. Upieczone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj kremem i przykryj drugą. Jeśli nie masz dużej blachy, podziel ciasto na pół i piecz w mniejszej. Zamiast kremu waniliowego możesz zrobić czekoladowy. Przyrządzasz go jak waniliowy, ale oprócz (lub zamiast) esencji dodajesz łyżkę kakao. Obu kremów można używać także do nadziewania ptysiów. Krem można zastąpić bitą śmietaną (potrzeba dwóch szklanek) ewentualnie z dodatkiem owoców. Karpatkę można zastąpić bitą śmietaną (potrzeba dwóch szklanek) ewentualnie z dodatkiem owoców. Karpatkę można przyrządzić bez kremu - przed pieczeniem warto wtedy posypać wierzch grubym cukrem (3 łyżki) i orzechami (4 łyżki).

Karpatka - Zdjęcia

Karpatka - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Najlepszy deser na swiecie

    Zrobilabym karpatkę, ale kiedyś zważył mi się krem i nie chce ryzykować...

  • Re: Dziś dzień pyszności :)

    Fajne menu, jedynie nie lubię karpatki. Dzisiaj jadłam rybę w Kołobrzegu, w tygodniu robiłam lasagne ze szpinakiem i bezę, a jutro planuję upiec kalafiora (zdjęcie 3) i tartę tatin.

  • Re: Najlepsze ciasto jakie jadłyście.

    Pani Walewska albo karpatka.

  • Dziś dzień pyszności :)

    Robię sobie jednodniową przerwkę w diecie. W planach robienie sushi, karpatka i włoska pomidorówka z mięsem mielonym. A jak u was? -- http://emotikona.pl/gify/code.php?n=pajak.gif http://emotikona.pl/gify/pic/pajak.gif

  • Re: Nietypowy wątek kulinarny

    BABECZKI NA HALLOWEEN spody babeczek, 1 opakowanie krem do karpatki, 1 opakowanie mleko, 500 ml masło lub margaryna, 100g dżem pomarańczowy lub dyniowy, ok. 1/2 słoika dynia marynowana, ok. 1/2 słoika Krem do karpatki zrobić według przepisu. Na spód babeczek nałożyć dżem

  • Re: HALLOWEN

    BABECZKI NA HALLOWEEN spody babeczek, 1 opakowanie krem do karpatki, 1 opakowanie mleko, 500 ml masło lub margaryna, 100g dżem pomarańczowy lub dyniowy, ok. 1/2 słoika dynia marynowana, ok. 1/2 słoika Krem do karpatki zrobić według przepisu. Na spód babeczek nałożyć dżem

  • Karpatka

    Witam, przepis z YouTube Weronika domogrod, polecam bardzo dobra i łatwa

  • Re: Ale wiatr! Nie mam prądu

    Poza tym nie nazwałabym tych kilku prac harowaniem. Pralka bierze sama, piekarnik piecze sam, zrobienie karpatki to czysta przyjemność, prasowanie też, do kabin mam dobre srodkivi myjkę parową, żaden wysiłek. Ty chyba należysz do tych kobiet, dla których zapakowanie zmywarki to ooooogromny wysiłek

Zobacz inne przepisy