Przepis na: Karpatka

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cukier puder ,esencja waniliowa ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mąka ,mąka ziemniaczana ,olej ,sól ):

  • ciasto: 10 dag masła
  • szklanka mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
  • cukier puder do posypania wierzchu
    krem waniliowy: 1 i 1/2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • kostka miękkiego masła
  • zapach waniliowy

Przepis:

Karpatka
Przygotuj dużą, płaską blachę. Piekarnik nagrzej do 200 C. Zrób ciasto jak w przepisie na ptysie. Równomiernie rozprowadź je na dnie. Wstaw do piekarnika. Po ok. 10 minutach, gdy wyrośnie (na powierzchni wypiętrzą się góry - stąd nazwa ciasta) i wierzch się zarumieni, dopiecz (a właściwie dosusz) ją w obniżonej temperaturze. Przygotuj krem. Pół szklanki mleka wlej do dużego kubka, wymieszaj dokładnie z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotuj w garnku z cukrem i zapachem waniliowym. Wlej trochę gorącego mleka do kubka i raz jeszcze zamieszaj. Garnek trzymaj na małym ogniu. Pomału wlewaj mleko z mąką i żółtkami. Zagotuj, rozcierając grudki. Gdy masa przestygnie, utrzyj ją (lub zmiksuj) z masłem. Upieczone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj kremem i przykryj drugą. Jeśli nie masz dużej blachy, podziel ciasto na pół i piecz w mniejszej. Zamiast kremu waniliowego możesz zrobić czekoladowy. Przyrządzasz go jak waniliowy, ale oprócz (lub zamiast) esencji dodajesz łyżkę kakao. Obu kremów można używać także do nadziewania ptysiów. Krem można zastąpić bitą śmietaną (potrzeba dwóch szklanek) ewentualnie z dodatkiem owoców. Karpatkę można zastąpić bitą śmietaną (potrzeba dwóch szklanek) ewentualnie z dodatkiem owoców. Karpatkę można przyrządzić bez kremu - przed pieczeniem warto wtedy posypać wierzch grubym cukrem (3 łyżki) i orzechami (4 łyżki).

Karpatka - Zdjęcia

Karpatka - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: budżet na prezenty

    Mojej mamie kilka lat temu zawinęli z pierwszego piętra budyń który studziła do kremu do karpatki, nie zdziwi mnie już nic ?

  • Re: lodówka

    sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu przez kilka godzin, karpatka rownoez na drugi dzień dzien, dowolny tort jesli kupiony/ zrobiony latem tez przechowujemy w lodowce itd Ale tak jak napisalas wszystko zalezy od tego co sie piecze.

  • Re: wypieki...

    Tez Robilam ale z seksem homogenizowanym . ten mnie przekonuje bo ma sok z cytryny. Tu jest przykładowy przepis na mase do karpatki www.kwestiasmaku.com/przepis/karpatka

  • Re: Oddech zimy

    Smacznie ci ten weekend mija ? Do nas dziś przyjeżdżają bliscy znajomi i wieczorem też będzie pysznie. Wczoraj robiłam przekąski i upiekłam karpatkę, a dziś wieczorem mąż odpali tandoora i upiecze szaszłyki, które marynują się od rana.

  • Re: wypieki...

    Pokazuje mój niewypiek?? Ponowilam karpatka z herbatnikami. No po prostu niebo w gebie.

  • Re: Chleb 28zl/kg szok

    Kuzynka robi taki w termomixie, tzn. nie wiem, czy taki, jak ten za 28/kg - tylko wg przepisu na ten sprzęt i chlebek jest taki pofałdowany, jak karpatka, albo rozeta (kraje się surowe ciasto w paski i układa) i jest smarowany przed pieczeniem ziołowym masełkiem.

  • Re: wypieki...

    tu powinno sie znalesc zdjecie karpatki,, a jaki krem sie robi?? -- * https://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

  • Re: Nastroje przy takiej pogodzie....

    KALISTO wpadłaś sama na taki pomysł z tą karpatką? Tylko czy te herbatniki nie będę trwarde?. Możesz wkleic z nich fotkę. Jutro bym kupiła i zrobił na wekend. Zyczę Ci udanego spotkania i zrelaksowania sie.

Zobacz inne przepisy