Przepis na: Karpatka

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cukier puder , esencja waniliowa , jajka , jajka , masło , masło , mąka , mąka , mąka ziemniaczana , olej , sól ):

  • ciasto: 10 dag masła
  • szklanka mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
  • cukier puder do posypania wierzchu
    krem waniliowy: 1 i 1/2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • kostka miękkiego masła
  • zapach waniliowy

Przepis:

Karpatka
Przygotuj dużą, płaską blachę. Piekarnik nagrzej do 200 C. Zrób ciasto jak w przepisie na ptysie. Równomiernie rozprowadź je na dnie. Wstaw do piekarnika. Po ok. 10 minutach, gdy wyrośnie (na powierzchni wypiętrzą się góry - stąd nazwa ciasta) i wierzch się zarumieni, dopiecz (a właściwie dosusz) ją w obniżonej temperaturze. Przygotuj krem. Pół szklanki mleka wlej do dużego kubka, wymieszaj dokładnie z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotuj w garnku z cukrem i zapachem waniliowym. Wlej trochę gorącego mleka do kubka i raz jeszcze zamieszaj. Garnek trzymaj na małym ogniu. Pomału wlewaj mleko z mąką i żółtkami. Zagotuj, rozcierając grudki. Gdy masa przestygnie, utrzyj ją (lub zmiksuj) z masłem. Upieczone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj kremem i przykryj drugą. Jeśli nie masz dużej blachy, podziel ciasto na pół i piecz w mniejszej. Zamiast kremu waniliowego możesz zrobić czekoladowy. Przyrządzasz go jak waniliowy, ale oprócz (lub zamiast) esencji dodajesz łyżkę kakao. Obu kremów można używać także do nadziewania ptysiów. Krem można zastąpić bitą śmietaną (potrzeba dwóch szklanek) ewentualnie z dodatkiem owoców. Karpatkę można zastąpić bitą śmietaną (potrzeba dwóch szklanek) ewentualnie z dodatkiem owoców. Karpatkę można przyrządzić bez kremu - przed pieczeniem warto wtedy posypać wierzch grubym cukrem (3 łyżki) i orzechami (4 łyżki).

Karpatka - Zdjęcia

Karpatka - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Ciasta pieczecie czy kupujecie?

    Kupuję. Jemy bardzo mało ciasta. Wcale nie jest taniej, jeżeli na 3 osoby zjemy 3 kawałki ciasta, a resztę trzeba wyrzucić albo oddać. Jedyne które ma szansę zejść w całości i czasem robię, to karpatka.

  • Re: A jacy dziwni kupujący się Wam trafili?

    Sprzedawalam zjezdzalnie dla dziecka. Wystawiony byl sam slizg, ale dolozylam jeszcze siedzisko do hustawki, line do wspinania i takie tam pierdoly. Pan przyjechal po slizg z karpatka :) bardzo sie to sympatycznie odbylo, ja bylam zadowolona ze dorzucilam te drobiazgi, on byl tez zadowolony bo

  • Re: Przekładaniec łącki

    Krem do karpatki- to jest myśl!! Dzięki

  • Re: Najlepsze i kultowe ciastko :)

    A no i karpatka - jak mogłam zapomnieć o karpatce?! To mój numer jeden! -- Nikt mnie nie chce-ratujcie mnie! (potrzeba domu, nie pieniędzy!) pomagam.pl/wg4b0gsy

  • Re: Przekładaniec łącki

    Weź budyń albo krem do karpatki z papierka, wmiksuj do tego masło i masz gotową masę, tego się raczej nie da zepsuć.

  • Re: Dwa ciasta w piekarniku ?

    karpatka mi tak nie wyszla.

  • Re: Czy masę budyniową z karpatki można piec?

    Masa do karpatki nie nadaje się do pieczenia bo jest z masłem - do smarowania upieczonych płatów ciasta na zimno. Możesz upiec cienkie blaty z ciasta kruchego i przełożyć masą karpatkową na której ułożysz truskawki.

  • Re: Przekładaniec łącki

    Na papierku od karpatki piszą, że masło do budyniu. Ale w tych od zera faktycznie widzę, że budyń do masła. Tylko mam wrażenie, że w tej drugiej wersji jest za dużo ubijania i krem może się zwarzyć. Trzeba wcześniej poćwiczyć:)

Zobacz inne przepisy