Przepis na: Karpatka
Zgłoś błąd
- ciasto: 10 dag masła
- szklanka mąki
- 5 jajek
- szczypta soli
- olej do natłuszczenia blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
- cukier puder do posypania wierzchu
krem waniliowy: 1 i 1/2 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- kostka miękkiego masła
- zapach waniliowy
Przepis:
Przygotuj dużą, płaską blachę. Piekarnik nagrzej do 200 C. Zrób ciasto jak w przepisie na ptysie. Równomiernie rozprowadź je na dnie. Wstaw do piekarnika. Po ok. 10 minutach, gdy wyrośnie (na powierzchni wypiętrzą się góry - stąd nazwa ciasta) i wierzch się zarumieni, dopiecz (a właściwie dosusz) ją w obniżonej temperaturze. Przygotuj krem. Pół szklanki mleka wlej do dużego kubka, wymieszaj dokładnie z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotuj w garnku z cukrem i zapachem waniliowym. Wlej trochę gorącego mleka do kubka i raz jeszcze zamieszaj. Garnek trzymaj na małym ogniu. Pomału wlewaj mleko z mąką i żółtkami. Zagotuj, rozcierając grudki. Gdy masa przestygnie, utrzyj ją (lub zmiksuj) z masłem. Upieczone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj kremem i przykryj drugą. Jeśli nie masz dużej blachy, podziel ciasto na pół i piecz w mniejszej. Zamiast kremu waniliowego możesz zrobić czekoladowy. Przyrządzasz go jak waniliowy, ale oprócz (lub zamiast) esencji dodajesz łyżkę kakao. Obu kremów można używać także do nadziewania ptysiów. Krem można zastąpić bitą śmietaną (potrzeba dwóch szklanek) ewentualnie z dodatkiem owoców. Karpatkę można zastąpić bitą śmietaną (potrzeba dwóch szklanek) ewentualnie z dodatkiem owoców. Karpatkę można przyrządzić bez kremu - przed pieczeniem warto wtedy posypać wierzch grubym cukrem (3 łyżki) i orzechami (4 łyżki).