Przepis na: Karpatka

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cukier puder ,esencja waniliowa ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mąka ,mąka ziemniaczana ,olej ,sól ):

  • ciasto: 10 dag masła
  • szklanka mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
  • cukier puder do posypania wierzchu
    krem waniliowy: 1 i 1/2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • kostka miękkiego masła
  • zapach waniliowy

Przepis:

Karpatka
Przygotuj dużą, płaską blachę. Piekarnik nagrzej do 200 C. Zrób ciasto jak w przepisie na ptysie. Równomiernie rozprowadź je na dnie. Wstaw do piekarnika. Po ok. 10 minutach, gdy wyrośnie (na powierzchni wypiętrzą się góry - stąd nazwa ciasta) i wierzch się zarumieni, dopiecz (a właściwie dosusz) ją w obniżonej temperaturze. Przygotuj krem. Pół szklanki mleka wlej do dużego kubka, wymieszaj dokładnie z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotuj w garnku z cukrem i zapachem waniliowym. Wlej trochę gorącego mleka do kubka i raz jeszcze zamieszaj. Garnek trzymaj na małym ogniu. Pomału wlewaj mleko z mąką i żółtkami. Zagotuj, rozcierając grudki. Gdy masa przestygnie, utrzyj ją (lub zmiksuj) z masłem. Upieczone ciasto przekrój na pół. Dolną część posmaruj kremem i przykryj drugą. Jeśli nie masz dużej blachy, podziel ciasto na pół i piecz w mniejszej. Zamiast kremu waniliowego możesz zrobić czekoladowy. Przyrządzasz go jak waniliowy, ale oprócz (lub zamiast) esencji dodajesz łyżkę kakao. Obu kremów można używać także do nadziewania ptysiów. Krem można zastąpić bitą śmietaną (potrzeba dwóch szklanek) ewentualnie z dodatkiem owoców. Karpatkę można zastąpić bitą śmietaną (potrzeba dwóch szklanek) ewentualnie z dodatkiem owoców. Karpatkę można przyrządzić bez kremu - przed pieczeniem warto wtedy posypać wierzch grubym cukrem (3 łyżki) i orzechami (4 łyżki).

Karpatka - Zdjęcia

Karpatka - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Dla tych co zostaje w domu. Jakie menu na Syl

    Raclette i Karpatka

  • Re: Jak obchodzicie rocznicę ślubu?

    Jako że mój mąż to tzw. słodka dziurka, to zawsze na rocznicę piękę karpatkę (koniecznie karpatka i koniecznie wg jednego sprawdzonego przepisu). Mój mąż kupuje dobre wino i spędzamy wieczór na tarasie na nieprzyzwoitym obżarstwie. Poza tym zawsze przynosi jakąś roślinkę do ogrodu. Nie kupujemy

  • Re: Co u Was dobrego? Weekendowego?

    Czeski gulasz wołowy robimy z synem. Plus skończona blacha karpatki upieczonej wczoraj po 17. Prawie 2 kostki masła opędzlowalismy we dwójkę.

  • Re: Najpopularniejsze imiona w Armenii

    . Z męskich : bez wątpienia Aram, Aszot, dodam jeszcze Lewona i Surena :) Z Panów odpada Karapet, prawie jak dywan (carpet), a prawie parapet ;) Na którym leży karpatka z karmelem od Arpi, i stos skarpet rapera Polikarpa.

  • Re: Okrycia kulinarne

    Ciasto ?krempita? z albańskiej piekarni niedaleko mnie - poezja smaku. Coś na kształt polskiej karpatki. Jem je rzadko, gdyż raczej nie jadam słodyczy, jestem tez bardzo wybredna jeśli chodzi o ciasta/słodkości muszę rownież uważać na gluten, więc jest to dla mnie, za każdym razem, takie małe

  • Re: Co dobrego z mleka sojowego?

    Wszelkie wypieki oraz placki, racuchy, naleśniki... Praktycznie bez różnicy w smaku. Krem budyniowy do karpatki też jest ok.

  • Re: Zielono mi czyli coś na zdrowie?

    KARPATKA BEZ PIECZENIA 160 g groszku ptysiowego 800 ml mleka 2 budynie waniliowe ( 2x 40 g) 2 pełne łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 200g miękkiego masła 500 ml mleka przelać do rondelka, dodać cukier- zagotować. Do reszty mleka dodać budynie oraz mąkę - wymieszać i

  • Re: A może wątek kulinarny XVI

    KARPATKA BEZ PIECZENIA 160 g groszku ptysiowego 800 ml mleka 2 budynie waniliowe ( 2x 40 g) 2 pełne łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 200g miękkiego masła 500 ml mleka przelać do rondelka, dodać cukier- zagotować. Do reszty mleka dodać budynie oraz mąkę - wymieszać i

Zobacz inne przepisy