Zobacz inne przepisy
Przepis na: Karpatka
Składniki( cukier ,cukier puder ,esencja waniliowa ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mąka ,mąka ziemniaczana ,olej ,sól ):
- ciasto: 10 dag masła
- szklanka mąki
- 5 jajek
- szczypta soli
- olej do natłuszczenia blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
- cukier puder do posypania wierzchu
krem waniliowy: 1 i 1/2 szklanki mleka - pół szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- kostka miękkiego masła
- zapach waniliowy
Przepis:
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Dla tych co zostaje w domu. Jakie menu na Syl
Raclette i Karpatka
-
Re: Jak obchodzicie rocznicę ślubu?
Jako że mój mąż to tzw. słodka dziurka, to zawsze na rocznicę piękę karpatkę (koniecznie karpatka i koniecznie wg jednego sprawdzonego przepisu). Mój mąż kupuje dobre wino i spędzamy wieczór na tarasie na nieprzyzwoitym obżarstwie. Poza tym zawsze przynosi jakąś roślinkę do ogrodu. Nie kupujemy
-
Re: Co u Was dobrego? Weekendowego?
Czeski gulasz wołowy robimy z synem. Plus skończona blacha karpatki upieczonej wczoraj po 17. Prawie 2 kostki masła opędzlowalismy we dwójkę.
-
Re: Okrycia kulinarne
Ciasto ?krempita? z albańskiej piekarni niedaleko mnie - poezja smaku. Coś na kształt polskiej karpatki. Jem je rzadko, gdyż raczej nie jadam słodyczy, jestem tez bardzo wybredna jeśli chodzi o ciasta/słodkości muszę rownież uważać na gluten, więc jest to dla mnie, za każdym razem, takie małe
-
Re: Co dobrego z mleka sojowego?
Wszelkie wypieki oraz placki, racuchy, naleśniki... Praktycznie bez różnicy w smaku. Krem budyniowy do karpatki też jest ok.
-
Re: Zielono mi czyli coś na zdrowie?
KARPATKA BEZ PIECZENIA 160 g groszku ptysiowego 800 ml mleka 2 budynie waniliowe ( 2x 40 g) 2 pełne łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 200g miękkiego masła 500 ml mleka przelać do rondelka, dodać cukier- zagotować. Do reszty mleka dodać budynie oraz mąkę - wymieszać i
-
Re: A może wątek kulinarny XVI
KARPATKA BEZ PIECZENIA 160 g groszku ptysiowego 800 ml mleka 2 budynie waniliowe ( 2x 40 g) 2 pełne łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 200g miękkiego masła 500 ml mleka przelać do rondelka, dodać cukier- zagotować. Do reszty mleka dodać budynie oraz mąkę - wymieszać i
-
Re: Zapraszam na karpatke z pudełka
A ja chyba nigdy w życiu nie jadłam ani karpatki ani fal Dunaju, ani z proszku ani normalnej. -- Shake it off, shake it off!