Zobacz inne przepisy
Przepis na: Karp w szarym sosie
Składniki( cebula ,cukier ,karp ,liść laurowy ,marchewka ,masło ,mąka ,migdały ,miód ,pietruszka ,rodzynki ,ryż ,seler ,sok z cytryny ,sól ,ziele angielskie ):
- 1 kg wypatroszonego karpia (z głową i ogonem) lub 70 dag filetów z karpia
wywar: 2 marchewki - pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
sos: 4 łyżki cukru - 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki wywaru
- 2 łyżki soku z cytryny (niekoniecznie)
- łyżka miodu
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżki migdałów obranych ze skórki posiekanych
Przepis:
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Kolacja z rybami
Nie tylko w tradycji żydowskiej, chociaż akurat gefilte fisz byłaby daniem niekłopotliwym, bo bez ości. Ale taki karp w szarym sosie to nie jest poślednie danie, przy czym jest potrawą tradycyjnie polską. Tyle, że dziś mało kto potrafi je przyrządzić. U moich rodziców nigdy nie podawało się
-
Karp w szarym sosie
Karp w tym wydaniu jest znakomity polecam.Pozdrawiam Agata
-
Re: kulinarne profanacje- watek light
> krew z jakiegoś ptaka (nazywa się to danie zupą) Co powiesz w takim razie o karpiu w szarym sosie oraz czarnym salcesonie i kaszance ?
-
Re: Obiad staropolski
Tradycjne: Bez przystawki zupa grzybowa, karp w szarym sosie, kisiel żurawinowy. czernika, kaczka z pyzami na parze, czerwona kapusta, racuchy co do prawdziwej staropolskiej - szlachecka, mieszczńska, włościańska, gospodarska? -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do
-
Re: wasze ulubione potrawy wigilijne
A te tradycyjne to u mnie: barszcz z uszkami, kapusta z grochem (albo groch z kapustą, nie wiem), karp smażony, karp w galarecie, karp w szarym sosie, pierogi z kapustą, kutia, surówka z czerwonej kapusty.
-
Re: konkurs!
już weź chyba nei będziesz nam tu nudził o zabijaniu karpii ja tam przyznaje się do skonsumowania z apetytem karpia w szarym sosie.
-
Re: Ciąg dalszy...
rozumiesz to? :) za to kiedy mogę skosztować karpia w szarym sosie, z rodzynkami i migdałami i w koniaku - pękają wszystkie nabrzmiałe pretensje i żale :)
-
karp w szarym sosie po polsku (autor Jan Brzechwa)
Gdy się karpia już opluska, Gdy jest z niego zdjęta łuska, Trzeba, jeśli czas pozwoli, Trzymać go godzinę w soli. Potem, jak to każdy przyzna, Nieodzowna jest włoszczyzna, Robi się z niej wrzący wywar, By na rybę wpływ swój wywarł. Dodaj wino do zasmażki, Bo to także składnik ważki