Przepis na: Karp w szarym sosie

Zgłoś błąd

Składniki( cebula ,cukier ,karp ,liść laurowy ,marchewka ,masło ,mąka ,migdały ,miód ,pietruszka ,rodzynki ,ryż ,seler ,sok z cytryny ,sól ,ziele angielskie ):

  • 1 kg wypatroszonego karpia (z głową i ogonem) lub 70 dag filetów z karpia
    wywar: 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
    sos: 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki wywaru
  • 2 łyżki soku z cytryny (niekoniecznie)
  • łyżka miodu
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki migdałów obranych ze skórki posiekanych

Przepis:

Karp w szarym sosie
Warzywa oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do rondla i zalej czterema szklankami osolonej wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez co najmniej 10 minut, żeby wywar nabrał aromatu. Rybę oczyść (i ew. pokrój). Włóż ją do wywaru i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut (ryba w kawałkach ugotuje się szybciej). Wyłóż ją delikatnie na półmisek. Przygotuj karmel. Wsyp do rondelka cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier zrobi bursztynowy zdejmij rondelek z ognia a po 2 min wlej do niego powoli pół szklanki wrzącego wywaru lub wody. Wymieszaj. Jeśli nawet część karmelu stwardnieje, podgrzej całość raz jeszcze, mieszając. Zbrylony karmel zaraz się rozpuści. Przygotuj beszamel. Na patelni lub w rondelku podgrzej masło zmieszane z mąką. Dolej przestudzony wywar i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego syrop karmelowy, miód, rodzynki, migdały (i ew. sok z cytryny). Raz jeszcze, mieszając, zagotuj całość. Polej rybę sosem. Podawaj na ciepło lub na zimno. Karp jest ościsty. Proponuję jednak, byś usuwała ości dopiero na talerzu (drobne - pęsetą), inaczej ryba rozpadnie i będzie wyglądała nieapetycznie.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Kolacja z rybami

    Nie tylko w tradycji żydowskiej, chociaż akurat gefilte fisz byłaby daniem niekłopotliwym, bo bez ości. Ale taki karp w szarym sosie to nie jest poślednie danie, przy czym jest potrawą tradycyjnie polską. Tyle, że dziś mało kto potrafi je przyrządzić. U moich rodziców nigdy nie podawało się

  • Karp w szarym sosie

    Karp w tym wydaniu jest znakomity polecam.Pozdrawiam Agata

  • Re: kulinarne profanacje- watek light

    > krew z jakiegoś ptaka (nazywa się to danie zupą) Co powiesz w takim razie o karpiu w szarym sosie oraz czarnym salcesonie i kaszance ?

  • Re: Obiad staropolski

    Tradycjne: Bez przystawki zupa grzybowa, karp w szarym sosie, kisiel żurawinowy. czernika, kaczka z pyzami na parze, czerwona kapusta, racuchy co do prawdziwej staropolskiej - szlachecka, mieszczńska, włościańska, gospodarska? -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do

  • Re: wasze ulubione potrawy wigilijne

    A te tradycyjne to u mnie: barszcz z uszkami, kapusta z grochem (albo groch z kapustą, nie wiem), karp smażony, karp w galarecie, karp w szarym sosie, pierogi z kapustą, kutia, surówka z czerwonej kapusty.

  • Re: konkurs!

    już weź chyba nei będziesz nam tu nudził o zabijaniu karpii ja tam przyznaje się do skonsumowania z apetytem karpia w szarym sosie.

  • Re: Ciąg dalszy...

    rozumiesz to? :) za to kiedy mogę skosztować karpia w szarym sosie, z rodzynkami i migdałami i w koniaku - pękają wszystkie nabrzmiałe pretensje i żale :)

  • karp w szarym sosie po polsku (autor Jan Brzechwa)

    Gdy się karpia już opluska, Gdy jest z niego zdjęta łuska, Trzeba, jeśli czas pozwoli, Trzymać go godzinę w soli. Potem, jak to każdy przyzna, Nieodzowna jest włoszczyzna, Robi się z niej wrzący wywar, By na rybę wpływ swój wywarł. Dodaj wino do zasmażki, Bo to także składnik ważki

Zobacz inne przepisy