Przepis na: Karmelowe wafelki

Zgłoś błąd

Składniki( mleko , wafle ):

  • opakowanie suchych wafli do przekładania
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego

Przepis:

Karmelowe wafelki
Mleko w zamkniętej puszce włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą (cała puszka musi być w wodzie). Gotuj na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny (im dłużej, tym ciemniejszy i gęściejszy będzie karmel). W razie potrzeby uzupełniaj wodę. Zdejmij z ognia. Gdy woda wystygnie, wyjmij puszkę.
Karmel w zamkniętej puszce możesz dłuższy czas przechowywać - nawet w spiżarni, niekoniecznie w lodówce. Gdy już czas na wafelki, otwórz puszkę, smaruj wafle karmelem i układaj jedne na drugich. Jeśli krem wyszedł gęsty, zostaw posmarowane wafle przez noc pod "prasą" (połóż na nich obciążoną deseczkę) - wtedy lepiej się skleją. na piknik możesz zabrać wafle w całości albo pokrojone na kawałki.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy