Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kapuśniak
Składniki( bulion ,kiszona kapusta ,liść laurowy ,sól ,vegeta ,włoszczyzna ,woda ,ziemniaki ):
- ok. 50 dag (jedno opakowanie) mrożonej włoszczyzny
- 4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- półtora litra bulionu lub wody
- ok. 40 dag kiszonej kapusty
- liść laurowy
- wegeta (niekoniecznie)
- sól
Przepis:

Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Jak zrobić dobry kapuśniak, najlepiej wege?
U mnie kapuśniak jest ze słodkiej kapusty,z kwaszonej-zarzutka,zupy vege gotuję od 30 lat,akurat do kapuśniaku dodaję zasmażkę -- ,,...Jeszcze będzie przepięknie,jeszcze będzie normalnie..,,
-
Re: Jak zrobić dobry kapuśniak, najlepiej wege?
Dla mnie kapuśniak "wege" to rozgotowana kapusta z udziwnieniami. Sama robię w wersji "polskiej" czyli z wędzonymi żeberkami albo słowacką "kapustovą polievke z klobasou", tylko do tego trzema mieć paprykową kiełbasę, słowacką/węgierską, może też być chorizo. Jest też kapuśniak w wersji węgierskiej
-
Re: buuu
U mnie też kapuśniak. Wielki gar kapuśniaku... -- "Polska chroni życie od poczęcia, aż do w lesie zamarznięcia" Andrzej Rysuje
-
Re: Jak zrobić dobry kapuśniak, najlepiej wege?
Będziesz gotować kapustę? Bo kapuśniak to nie będzie. -- Alan Morgan strawestował trzecie prawo Clarke?a, pisząc ?Każdy wystarczająco zaawansowany troll jest nieodróżnialny od prawdziwego czubka?.
-
Re: Jak zrobić dobry kapuśniak, najlepiej wege?
nie słuchaj, da się zrobić dobry kapuśniak, podstawa - musi być dobra kapusta. nie byle co, bo wtedy rzeczywiście trzeba wzmacniać smak kiełbaską czy innymi wędzonkami.
-
Re: Jak zrobić dobry kapuśniak, najlepiej wege?
Będę gotować kapustę na pewno, a czy wyjdzie mi kapuśniak, to się pewnie okaże. Myślę, że pierwotnie była to zupa postna, jak większość wiejskiego jedzenia, więc pewnie mam szanse. -- Fajna książka dla
-
Re: Jak zrobić dobry kapuśniak, najlepiej wege?
Właśnie mam kapuśniak dzisiaj. W wersji nie wege bo też uważam, że inaczej się nie da. Ja daję niedużą kość wędzoną, włoszczyznę, ziemniaki. Potem jak wszystko już prawie miękkie, kapusta kwaszona i koniecznie kminek.
-
Re: Jak zrobić dobry kapuśniak, najlepiej wege?
Ooo, to ja prawie tak samo :-) Zabielanego kapuśniaku jeszcze nie jadłam, preferuję zasmażkę z dużej ilości cebuli i solidny chlust oleju roślinnego. Spróbuję ze śmietanką. -- "Nie mam żalu do nikogo, sama sobie krzywdę zrobię"