Przepis na: Kapuśniak

Zgłoś błąd

Składniki( bulion ,kiszona kapusta ,liść laurowy ,sól ,vegeta ,włoszczyzna ,woda ,ziemniaki ):

  • ok. 50 dag (jedno opakowanie) mrożonej włoszczyzny
  • 4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • półtora litra bulionu lub wody
  • ok. 40 dag kiszonej kapusty
  • liść laurowy
  • wegeta (niekoniecznie)
  • sól

Przepis:

Kapuśniak
Mrożonkę i ziemniaki wrzuć do wrzącego bulionu lub wody. Gdy będą prawie miękkie, dodaj drobno pokrojoną kiszoną kapustę lub obrane i pokrojone w kostkę ogórki oraz listek laurowy. Dopraw solą i ew. wegetą. Zupę na talerzach zabielić możesz śmietaną, posypać siekaną zieleniną.

Kapuśniak - Zdjęcia

Kapuśniak - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Kapuśniak i surówka

    Spróbuj nasz kapuśniak przyprawiać jak zupę kimchi .

  • Re: Kapuśniak i surówka

    Aaa, jeszcze z kapuśniaku można zrobić zupę krem. Praktykowałam z synem, gdy marudził, ze kapuśniaku nieeee, No tą kapustę tak czuje między zębami. Później znalazłam w menu w Zalipiankach. Z kiszonej kapusty można zrobić placki- znajdziesz przepisy w sieci. A do klasycznej surówki z kapusty

  • Re: Kapuśniak i surówka

    Kapuśniak: Gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki(dużo), marchewkę(mało), cebulę, jak już miękkie to wrzucam drobno pokrojoną kapustę kiszoną, chwilę gotuję i dodaję zasmażkę z mąki na smalcu z dużą ilością skwarek, albo zasmażkę na smażonej cebuli.

  • Re: Kapuśniak i surówka

    Zasadniczo kapustę z grzybami mam na uwadze. I łazanki tez- robię takie.oszukane pierogi, bo mi się.lepic.nie.chce? Ja jem tylko farsz.. Ale widzę, że kapuśniak ma w zasadzie mało odmian A chciałabym go ugotować deczko inaczej Bo gotuje podobnie,jak tu podano. Spróbuję a la kimchi .

  • Re: Kapuśniak i surówka

    Mam ten sam problem! Ukisilam i wyszla za słona. Nawet na salatke się nie nadaje. Myslalam już o przepłukaniu jej ale może to by pozbawiło ją też tej kwasnosci. Moze ten kapuśniak zrobic. Zaciekawiła mnie opcją kimczi. Ja nigdy nie jadłam kimczi ? ale lubię troche ostre potrawy. Jak to zrobić?

  • Re: Kapuśniak i surówka

    summerland napisała: > Mam ten sam problem! Ukisilam i wyszla za słona. Nawet na salatke się nie nadaj > e. Myslalam już o przepłukaniu jej ale może to by pozbawiło ją też tej kwasnosc > i. Moze ten kapuśniak zrobic. Zaciekawiła mnie opcją kimczi. Ja nigdy nie jadła > m

  • Re: wzdęcia i gazy - mam dość:)

    Kiszonki pomagają? Ja umieram po kapuście kiszonej, nawet surowej, po kapuśniaku jest DRAMAT.

  • Kapuśniak i surówka

    No ukisiłam eksperymentalnie kapustę. Zanim dobrałam ilość soli, która mi da zadawalający mnie edekt - kilka słoików wyszło bardziej słonych/bardziej kwaśnych. Chce je zużyć. Fuczki juz zrobiłam, białą kiełbasę w kapuście równiez. Szmurowną takowoż. Interesują mnie dwie potrawy - jak robic