Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kalarepa nadziewana zielonym groszkiem
Składniki( cukier ,groszek ,jajka ,koperek ,masło ,mąka ,sól ,śmietana ,włoszczyzna ,woda ):
- kilogram kalarepy (ok.10 sztuk)
Farsz: 25 dag zielonego groszku - 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- pół szklanki śmietanki
- posiekany koperek
- żółtko
- sól i cukier
- szklanka wywaru z włoszczyzny lub wody
Przepis:

Kalarepki umyj, obierz i wydrąż od spodu, a następnie obgotuj w osolonej wodzie. Groszek umyj i osącz. W rondelku rozpuść łyżkę masła, rozmieszaj z mąką na jednolitą masę i powoli, wciąż mieszając, dolewaj śmietankę. Zagotuj, dodaj żółtko, groszek, koperek, sól, cukier i jeszcze raz, dokładnie wymieszaj. Wydrążone kalarepki ułóż w płaskim rondlu i wypełnij masą groszkową. Podlej posolonym i lekko osłodzonym wywarem lub wodą, dodaj resztę masła i wyjęty wcześniej miąższ. Gotuj pod przykryciem do miękkości (lub wstaw do nagrzanego piekarnika).
Posyp koperkiem i podawaj z ziemniakami puree, ryżem lub pieczywem. Uwaga: kalarepki można również napełniać farszem mięsnym.
Posyp koperkiem i podawaj z ziemniakami puree, ryżem lub pieczywem. Uwaga: kalarepki można również napełniać farszem mięsnym.