Przepis na: Kalarepa nadziewana zielonym groszkiem

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , groszek , jajka , koperek , masło , mąka , sól , śmietana , włoszczyzna , woda ):

  • kilogram kalarepy (ok.10 sztuk)
    Farsz: 25 dag zielonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • pół szklanki śmietanki
  • posiekany koperek
  • żółtko
  • sól i cukier
  • szklanka wywaru z włoszczyzny lub wody

Przepis:

Kalarepa nadziewana zielonym groszkiem
Kalarepki umyj, obierz i wydrąż od spodu, a następnie obgotuj w osolonej wodzie. Groszek umyj i osącz. W rondelku rozpuść łyżkę masła, rozmieszaj z mąką na jednolitą masę i powoli, wciąż mieszając, dolewaj śmietankę. Zagotuj, dodaj żółtko, groszek, koperek, sól, cukier i jeszcze raz, dokładnie wymieszaj. Wydrążone kalarepki ułóż w płaskim rondlu i wypełnij masą groszkową. Podlej posolonym i lekko osłodzonym wywarem lub wodą, dodaj resztę masła i wyjęty wcześniej miąższ. Gotuj pod przykryciem do miękkości (lub wstaw do nagrzanego piekarnika).
Posyp koperkiem i podawaj z ziemniakami puree, ryżem lub pieczywem. Uwaga: kalarepki można również napełniać farszem mięsnym.

Zobacz inne przepisy