Przepis na: Kaczka z jabłkami

Zgłoś błąd

Składniki( jabłka ,kaczka ,majeranek ,masło ,pieprz ,sól ):

  • niezbyt tłusta kaczka
  • 5 winnych jabłek
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • łyżka masła

Przepis:

Kaczka z jabłkami
Nagrzej piekarnik do 230 st. C. Przygotuj brytfannę lub żaroodporne naczynie. Kaczkę umyj, oczyść, natrzyj solą i majerankiem - niech poleży przynajmniej pół godziny. Jabłka obierz, podziel na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych nadziej nimi kaczkę; resztę ułóż wokół tuszki w brytfannie. Kaczkę posmaruj z wierzchu masłem i wsadź do piekarnika. Piecz ponad godzinę. W czasie pieczenia polewaj kaczkę tłuszczem, który się z niej wytapia i niewielką ilością wody. Kiedy skórka się zrumieni, sprawdź, czy mięso jest miękkie, wkłuwając widelec w udko.
Wyjmij kaczkę na półmisek, pokrój na kawałki, obłóż pieczonymi jabłkami i polej sosem. Podawaj z ziemniakami lub kluseczkami i z surówką.

Kaczka z jabłkami - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu