Przepis na: Kabaczek faszerowany ryżem

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , cukier , jajka , jajka , kabaczek , koncentrat pomidorowy , koperek , masło , masło , mąka , natka pietruszki , olej , pieprz , ryż , sok z cytryny , sól ):

  • średni kabaczek
  • olej do smażenia i natłuszczenia żaroodpornego naczynia
  • sól i pieprz
    farsz: szklanka ugotowanego ryżu
  • drobno posiekane jajko na twardo
  • surowe jajko
  • drobno posiekana cebula
  • 2 łyżki masła
    sos: łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego albo szklanka mleka
  • cukier lub sok z cytryny
  • 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • koperku albo innej zieleniny

Przepis:

Kabaczek faszerowany ryżem
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Cebulę zeszklij na oleju, wymieszaj z ryżem i jajkami. Dopraw solą i pieprzem. Kabaczek obierz, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki wraz z luźnym miąższem. Wydrążone połówki wypełnij nadzieniem, umieść w żaroodpornym naczyniu. Wierzch obłóż kawałeczkami masła, wlej kilka łyżek wody. Zapiekaj pod przykryciem (np. z folii aluminiowej) aż kabaczek zmięknie (około pół godziny).
Zrób sos: w rondelku lub na patelni rozpuść masło, wymieszaj z mąką, wlej szklankę wody z koncentratem bądź szklankę mleka. Mieszając, zagotuj. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem (jeśli to sos pomidorowy) lub sokiem z cytryny (jeśli to beszamel). Polej kabaczek sosem na parę minut przed wyjęciem z piekarnika. Przed podaniem posyp go zieleniną.
Możesz zrezygnować z sosu, tylko położyć na kabaczku nieco więcej masła (w grudkach) albo posypać go żółtym serem bądź masłem i tartą bułką. Farsz możesz zrobić z mielonym mięsem (ugotowanym bądź podsmażonym) - zamiast jajka na twardo lub dodatkowo.