Zobacz inne przepisy
Przepis na: Kabaczek faszerowany ryżem
Składniki( cebula ,cukier ,jajka ,jajka ,kabaczek ,koncentrat pomidorowy ,koperek ,masło ,masło ,mąka ,natka pietruszki ,olej ,pieprz ,ryż ,sok z cytryny ,sól ):
- średni kabaczek
- olej do smażenia i natłuszczenia żaroodpornego naczynia
- sól i pieprz
farsz: szklanka ugotowanego ryżu - drobno posiekane jajko na twardo
- surowe jajko
- drobno posiekana cebula
- 2 łyżki masła
sos: łyżka masła - łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego albo szklanka mleka
- cukier lub sok z cytryny
- 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
- koperku albo innej zieleniny
Przepis:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Cebulę zeszklij na oleju, wymieszaj z ryżem i jajkami. Dopraw solą i pieprzem. Kabaczek obierz, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki wraz z luźnym miąższem. Wydrążone połówki wypełnij nadzieniem, umieść w żaroodpornym naczyniu. Wierzch obłóż kawałeczkami masła, wlej kilka łyżek wody. Zapiekaj pod przykryciem (np. z folii aluminiowej) aż kabaczek zmięknie (około pół godziny).
Zrób sos: w rondelku lub na patelni rozpuść masło, wymieszaj z mąką, wlej szklankę wody z koncentratem bądź szklankę mleka. Mieszając, zagotuj. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem (jeśli to sos pomidorowy) lub sokiem z cytryny (jeśli to beszamel). Polej kabaczek sosem na parę minut przed wyjęciem z piekarnika. Przed podaniem posyp go zieleniną.
Możesz zrezygnować z sosu, tylko położyć na kabaczku nieco więcej masła (w grudkach) albo posypać go żółtym serem bądź masłem i tartą bułką. Farsz możesz zrobić z mielonym mięsem (ugotowanym bądź podsmażonym) - zamiast jajka na twardo lub dodatkowo.
Zrób sos: w rondelku lub na patelni rozpuść masło, wymieszaj z mąką, wlej szklankę wody z koncentratem bądź szklankę mleka. Mieszając, zagotuj. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem (jeśli to sos pomidorowy) lub sokiem z cytryny (jeśli to beszamel). Polej kabaczek sosem na parę minut przed wyjęciem z piekarnika. Przed podaniem posyp go zieleniną.
Możesz zrezygnować z sosu, tylko położyć na kabaczku nieco więcej masła (w grudkach) albo posypać go żółtym serem bądź masłem i tartą bułką. Farsz możesz zrobić z mielonym mięsem (ugotowanym bądź podsmażonym) - zamiast jajka na twardo lub dodatkowo.