Zobacz inne przepisy
Przepis na: Jogurt własnej roboty
Składniki( jogurt ,mleko ,mleko w proszku ):
- 1 litr pasteryzowanego mleka
- 2 łyżki (lub więcej) mleka w proszku
- 50 ml jogurtu zawierającego żywe bakterie
Przepis:

A gdy już mamy jogurt, miksujemy lub mieszamy go z dowolnymi rozdrobnionymi owocami, słodzimy (cukrem czy miodem), chłodzimy i podajemy. Taki owocowy jogurt można również zamrozić i mieć jogurtowe lody.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: problem z silną wolą??
Polecam wieczorem wypić jogurt własnej roboty zamiast podjadać kaloryczne rzeczy www.leczeniezywieniem.pl/content/16-produkty-
-
Re: jogurt własnej roboty
na moje oko chyba za ciepłe było to mleko i stad nie wyszło , mleko sie ścieło jak poczuło jogurt
-
jogurt własnej roboty
Znalazłam ostatnio przepis na jogurt wałsnej roboty do którego nie potrzebna była jogurtownica i zrobiłam ale zamiast "jednolitego" jogurtu wyszedł mi jogurt o smaku jogurtowym ale w konsystencji był tak jakby wodnisty twarożek, czy może ktoś z Was robiła jogurt w domu? Czy wiecie co zrobiłam nie
-
Jogurty - własnej roboty
Pomysł prosty, a okazał się genialny :) Sto razy bardziej wolę zrobic sobie własny jogurt, co w dodatku zajmuje mi 5 minut, niż kupować gotowe w sklepie. Po pierwsze mam tylko kilka ulubionych kupnych jogutrów i kiedy akurat nie ma tego mojego pojawia się problem, który wybrać, żeby faktycznie
-
Re: jogurt własnej roboty
Wiem dlatego kupiłam mleko "krótko terminowe" pasteryzowane z lodowki, a nie UHT ktore ma baaardzo dluga date waznosci i nawet nie musi stac w lodowce czy myslisz ze pomimo tego to wina mleka? -- restauracja
-
Re: jogurt własnej roboty
Jogurt Ci się nie udał bo zastosowałaś kupne mleko. Poczytaj w necie o "pij mleko będziesz kaleką" to się dowiesz o co chodzi. Mleko sprzedawane w sklepach to jest lura a nei mleko. Żeby zaszły procesy fermentacji itp. potrzebne sa żywe kultury bakterii, których w melku UHT nie ma. Tam niczego z
-
Jogurt własnej roboty
jak byłam mlodsza to moja mama robiła taki jogurt. pycha:) jakis czas temu chciałam go zrobic ale mama nie pamiętała jak-teraz juz wiem. Gorąco polecam:)
-
Re: Jogurty - własnej roboty
Jogurt nabiera wlasciwej konsystencji dopiero po mn. wiecej 2-godzinnym "pobycie" w lodowce.