Przepis na: Jogurt własnej roboty

Zgłoś błąd

Składniki( jogurt ,mleko ,mleko w proszku ):

  • 1 litr pasteryzowanego mleka
  • 2 łyżki (lub więcej) mleka w proszku
  • 50 ml jogurtu zawierającego żywe bakterie

Przepis:

Jogurt własnej roboty
Podgrzej mleko do temperatury ok. 50 st. C. Dodaj mleko w proszku, jogurt, dokładnie wszystko wymieszaj. Wlej mieszankę do termosu, ew. wlej do słoika i owiń kocem- po kilku godzinach jogurt jest gotowy. Korzystając z tego jogurtu, możesz przyrządzić następny itd.
A gdy już mamy jogurt, miksujemy lub mieszamy go z dowolnymi rozdrobnionymi owocami, słodzimy (cukrem czy miodem), chłodzimy i podajemy. Taki owocowy jogurt można również zamrozić i mieć jogurtowe lody.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: problem z silną wolą??

    Polecam wieczorem wypić jogurt własnej roboty zamiast podjadać kaloryczne rzeczy www.leczeniezywieniem.pl/content/16-produkty-

  • Re: jogurt własnej roboty

    na moje oko chyba za ciepłe było to mleko i stad nie wyszło , mleko sie ścieło jak poczuło jogurt

  • jogurt własnej roboty

    Znalazłam ostatnio przepis na jogurt wałsnej roboty do którego nie potrzebna była jogurtownica i zrobiłam ale zamiast "jednolitego" jogurtu wyszedł mi jogurt o smaku jogurtowym ale w konsystencji był tak jakby wodnisty twarożek, czy może ktoś z Was robiła jogurt w domu? Czy wiecie co zrobiłam nie

  • Jogurty - własnej roboty

    Pomysł prosty, a okazał się genialny :) Sto razy bardziej wolę zrobic sobie własny jogurt, co w dodatku zajmuje mi 5 minut, niż kupować gotowe w sklepie. Po pierwsze mam tylko kilka ulubionych kupnych jogutrów i kiedy akurat nie ma tego mojego pojawia się problem, który wybrać, żeby faktycznie

  • Re: jogurt własnej roboty

    Wiem dlatego kupiłam mleko "krótko terminowe" pasteryzowane z lodowki, a nie UHT ktore ma baaardzo dluga date waznosci i nawet nie musi stac w lodowce czy myslisz ze pomimo tego to wina mleka? -- restauracja

  • Re: jogurt własnej roboty

    Jogurt Ci się nie udał bo zastosowałaś kupne mleko. Poczytaj w necie o "pij mleko będziesz kaleką" to się dowiesz o co chodzi. Mleko sprzedawane w sklepach to jest lura a nei mleko. Żeby zaszły procesy fermentacji itp. potrzebne sa żywe kultury bakterii, których w melku UHT nie ma. Tam niczego z

  • Jogurt własnej roboty

    jak byłam mlodsza to moja mama robiła taki jogurt. pycha:) jakis czas temu chciałam go zrobic ale mama nie pamiętała jak-teraz juz wiem. Gorąco polecam:)

  • Re: Jogurty - własnej roboty

    Jogurt nabiera wlasciwej konsystencji dopiero po mn. wiecej 2-godzinnym "pobycie" w lodowce.