Przepis na: Jaś na słodko

Zgłoś błąd

Składniki( cytryna ,fasola ,miód ,sól ):

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Przepis:

Jaś na słodko
Podgrzany miód wymieszaj z sokiem z cytryny. Ciepłym sosem polej ciepłą fasolę. Posól. Potrawę możesz też przygotować inaczej: fasolę odcedź, gdy jeszcze jest twardawa. Wymieszaj ją z 2 łyżkami masła, 3 łyżkami miodu i szczyptą soli. Wsyp do żaroodpornego naczynia i zapiekaj pod przykryciem przez ok. 40 min w średnio gorącym piekarniku. Przed podaniem skrop cytryną.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Wigilijny kanon

    Nasz domowy prawdziwy kanon, czyli potrawy, które muszą być zawsze, to: 1. Barszcz czerwony z pieczonymi maleńkimi pierożkami z nadzieniem grzybowym (jak uszka, tylko w kruchym cieście - przepis ze "Staropolskiej kuchni"). 2. Karp smażony. 3. Fasola jaś na słodko-kwaśno, z zasmażką z masła i mąki

  • Re: A u kogo na Wigilię je się żurek na grzybach?

    Tak, na Podkarpaciu, lata temu, na wigilii jadłam jako zupę barszcz biały, po naszemu żurek, z ziemniakami puree, Inne wigilijne ciekawostki: - pierogi z jabłkami, - fasola biała jaś na słodko-kwaśno. Fasolkę "zarekwirowałam" i robię u nas co roku.

  • Jaś na słodko

    Kiedyś do gotującego się Jasia dodała laskę cynamonu. Było OK