Przepis na: Jagodzianki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cukier , drożdże , jagody , jajka , jajka , jajka , masło , mąka , mąka ziemniaczana , mleko , olej , sól ):

  • ciasto:
  • 5 dag drożdży
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • 4 i pół szklanki mąki
  • 3 jajka
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
    nadzienie:
  • jedna lub dwie szklanki jagód
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • rozbełtane jajko lub białko do posmarowania jagodzianek
  • olej do posmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Jagodzianki
Drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodaj jajka, utarte do białości z resztą cukru, pozostałą mąkę, roztopione masło i sól. Ciasto wyrabiaj przez pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odstawać od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175 st.C. Przygotuj blachę.
Wymieszaj dokładnie jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dość grubo rozwałkuj. Wycinaj z niego kwadraty lub krążki, nakładaj nadzienie, po czym starannie zlepiaj brzegi. Można też z ciasta odrywać kawałeczki, rozpłaszczać je na dłoni, w zagłębienie nakładać nadzienie, zlepiać.
Ułóż jagodzianki na przygotowanej blasze i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut. Ciasto będzie wytworniejsze, jeśli zamiast 3 jajek użyjesz 5 żółtek.

Jagodzianki - Zdjęcia

Jagodzianki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu