Przepis na: Jagodzianki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cukier ,drożdże ,jagody ,jajka ,jajka ,jajka ,masło ,mąka ,mąka ziemniaczana ,mleko ,olej ,sól ):

  • ciasto:
  • 5 dag drożdży
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • 4 i pół szklanki mąki
  • 3 jajka
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
    nadzienie:
  • jedna lub dwie szklanki jagód
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • rozbełtane jajko lub białko do posmarowania jagodzianek
  • olej do posmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Jagodzianki
Drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodaj jajka, utarte do białości z resztą cukru, pozostałą mąkę, roztopione masło i sól. Ciasto wyrabiaj przez pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odstawać od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175 st.C. Przygotuj blachę.
Wymieszaj dokładnie jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dość grubo rozwałkuj. Wycinaj z niego kwadraty lub krążki, nakładaj nadzienie, po czym starannie zlepiaj brzegi. Można też z ciasta odrywać kawałeczki, rozpłaszczać je na dłoni, w zagłębienie nakładać nadzienie, zlepiać.
Ułóż jagodzianki na przygotowanej blasze i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut. Ciasto będzie wytworniejsze, jeśli zamiast 3 jajek użyjesz 5 żółtek.

Jagodzianki - Zdjęcia

Jagodzianki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Jagodzianki z Olsztynka?

    Szukając przepisu na jagodzianki znalazłam wpisy o jagodziankach z Olsztynka, że takie super,hiper i najlepsze na świecie. Któraś jadła? Są pyszne tak jak piszą? Warto zrobić w domu? W przepisie mowa o 6 żółtkach - dużo ale może to właśnie w tym tkwi źródło ich smaku.

  • Re: Jagodzianki z Olsztynka?

    Już cała Polska jedzie do Olsztynka postać w kilometrowej kolejce po jagodzianki;)

  • Re: Jagodzianki z Olsztynka?

    Są rzeczywiście dobre, w zależności od roku mniej lub bardziej, bo zdarzały się im wpadki (jem kilka razy w roku). Dziś będę jadła, więc dam znać jak w tym roku. Sekret w tym, że mają mało ciasta, dużo jagód i są świeżutkie, pieczone na bieżąco. W sezonie zdarza się reglamentowanie. Nie jestem pewn

  • Re: Jagodzianki z Olsztynka?

    Blablabla To była reklama. -- "seksualna władza kobiet to jedyna władza kobiet, która się mieści w patriarchalnym etosie" skradzione od bene gesserit

  • Re: pieczecie ciasta na blachach tych z piekarnik

    Te jagodzianki to chyba śliwianki.

  • Re: Byłyście już na jagodach?

    Naleśniki i jagodzianki.

  • Re: A jesli do chałki sypnę kakao?

    Jagodzianki, o ja pierniczę! Przecież ja mam w zamrażalniku wór malin!

  • Re: Granice chudosci w modzie

    Znajome dziewczyny jak wcinają jagodzianki to sobie radośnie mówią, że "oby im w cycki poszło" to ewentualne tycie.

Zobacz inne przepisy