Przepis na: Jagodzianki

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cukier ,drożdże ,jagody ,jajka ,jajka ,jajka ,masło ,mąka ,mąka ziemniaczana ,mleko ,olej ,sól ):

  • ciasto:
  • 5 dag drożdży
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • 4 i pół szklanki mąki
  • 3 jajka
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
    nadzienie:
  • jedna lub dwie szklanki jagód
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • rozbełtane jajko lub białko do posmarowania jagodzianek
  • olej do posmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Jagodzianki
Drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodaj jajka, utarte do białości z resztą cukru, pozostałą mąkę, roztopione masło i sól. Ciasto wyrabiaj przez pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odstawać od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175 st.C. Przygotuj blachę.
Wymieszaj dokładnie jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dość grubo rozwałkuj. Wycinaj z niego kwadraty lub krążki, nakładaj nadzienie, po czym starannie zlepiaj brzegi. Można też z ciasta odrywać kawałeczki, rozpłaszczać je na dłoni, w zagłębienie nakładać nadzienie, zlepiać.
Ułóż jagodzianki na przygotowanej blasze i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut. Ciasto będzie wytworniejsze, jeśli zamiast 3 jajek użyjesz 5 żółtek.

Jagodzianki - Zdjęcia

Jagodzianki - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: kruche jagodzianki

    dziekuje Lusia, jagodziankami tez poczestowalam marszowa znajoma....ach i sernik tez poczestowalam, bedzie okazja nowe upiec,dla mnie wystarczy to co zostalo... -- * https://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu

  • Re: kruche jagodzianki

    fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/L0xCXL6UBGQM20DUX.jpg Kendo, jakie apetyczne i piekne jagodzianki upieklas, i wanilowy sos w proszku calkowicie wiaze soczek i nic nie wycieka z

  • Jagodzianki z Olsztynka?

    Szukając przepisu na jagodzianki znalazłam wpisy o jagodziankach z Olsztynka, że takie super,hiper i najlepsze na świecie. Któraś jadła? Są pyszne tak jak piszą? Warto zrobić w domu? W przepisie mowa o 6 żółtkach - dużo ale może to właśnie w tym tkwi źródło ich smaku.

  • Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

    jagodzianki ? słodkie bułki drożdżowe z nadzieniem ze świeżych (lub mrożonych) jagód, podłużne lub okrągłe. W 2013 r. wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego jako ?Bułki drożdżowe jagodzianki? i województwa podkarpackiego jako ?Jagodzianki?

  • Re: Jagodzianki z Olsztynka?

    Już cała Polska jedzie do Olsztynka postać w kilometrowej kolejce po jagodzianki;)

  • Re: Do właścicieli psów i kotów

    Miało być" teraz nie ma nawet kto podpowiedzieć jak się robi jagodziankę, hi, hi...

  • Re: Do właścicieli psów i kotów

    Zawsze podawała przepis na różne potrawy, a teraz nie ma nawet podpowiedzieć jak się robi jagodziankę, hi, hi...

  • Re: kruche jagodzianki

    nawet nie wiedzialam,ze bada smakowite, nie robilam z tej recepty nigdy nadziewanych, te z jagodami,i wsypywalam troche na lyzeczce sosu waniljowego/po polsku mozna dac budyn) konsystencja zwarta i sok nie cieknie po rekach przy jedzeniu, -- * https://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vi

Zobacz inne przepisy