Przepis na: Jabłkowy kurczak
Zgłoś błąd
- kurczak
- 2 łyżeczki suchego rozmarynu lub gałązka świeżego
- sól
- 3 cytryny
- 2-3 jabłka
- pół szklanki soku jabłkowego
- olej do posmarowania kurczaka i żaroodpornego naczynia
Przepis:
Umytego i osączonego kurczaka posmaruj lekko olejem, posyp rozmarynem i solą. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj żaroodporne naczynie. Sparzone wrzątkiem cytryny podziel na cząstki i po usunięciu pestek włóż do wnętrza kurczaka. Umieść kurczaka w żaroodpornym naczyniu. Piecz go (bez przykrycia) przez ponad godzinę.
Przygotuj jabłka: obierz je, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. W połowie pieczenia przewróć kurczaka na drugą stronę, polej sokiem i dodaj jabłka.