Przepis na: Jabłko duszone

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cynamon ,masło ):

  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Przepis:

Jabłko duszone
Zetnij wierzch jabłka wraz z ogonkiem i łyżeczką wydrąż gniazdo nasienne. Do środka wsyp cukier z cynamonem, na wierzch połóż masło i przykryj wszystko odkrojoną ?czapeczką". Włóż jabłko do rondelka z niewielką ilością wody i duś do miękkości, czyli do czasu, aż skórka zacznie odstawać.

Jabłko duszone - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Wariacje na temat kurczaka

    , przykryć pokrywką, udusić. Żurawinę na sos umyć, przełożyć do rondelka. Dodać drobno pokrojoną połowę jabłka, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać miód, wymieszać do jego rozpuszczenia. Krótko zmiksować blenderem. Kurczaka podawać z duszonymi owocami i sosem żurawinowym.

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIV

    , przykryć pokrywką, udusić. Żurawinę na sos umyć, przełożyć do rondelka. Dodać drobno pokrojoną połowę jabłka, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać miód, wymieszać do jego rozpuszczenia. Krótko zmiksować blenderem. Kurczaka podawać z duszonymi owocami i sosem żurawinowym.

  • Re: Wariacje na temat kurczaka

    jabłka, dusimy 10 minut. Sos przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, podajemy z gęsią.

  • Re: Świętego Marcina - na stół rogal i gęsina

    jabłka, dusimy 10 minut. Sos przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, podajemy z gęsią.

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIV

    jabłka, dusimy 10 minut. Sos przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, podajemy z gęsią.

  • Re: Pomysł na jabłka w dużej ilości

    Oprócz jabłek duszonych do ciast/naleśników zrobiłabym chutney jabłkowy. Niestety przepis mam gdzieś zagrzebany, ale pewnie znajdzie się w sieci. Na pewno jabłka, cebula, rodzynki i sporo chili.

  • Re: Z czym młode marchewki?

    dzięki, muszę to kiedyś upitrasić. a spróbuj takie jabłka duszone na maśle, ze świeżą szałwią. wytrawne, dobre z ryżem i właśnie z kurczakiem. -- idę tam, gdzie idę

  • Re: Wariacje na temat kurczaka

    minut, od czasu do czasu mieszamy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Na patelni z mocno rozgrzanym olejem obsmażamy z dwóch stron zamarynowane mięso. W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki oraz jabłka. Dusimy przez kilka minut, co jakiś czas